A “pók” hálójában

Mikor a cikk megírásának nekikezdtem, főként az érzelmek motiváltak és bár sokat dilemmáztam, hogy mi lenne a megfelelő cím -és persze egy beszédes kép-, valahogy mindig egy fekete pók jelent meg  lelki szemeim előtt… Pedig gyakorlatilag semmi köze az elmúlt napok eseményeihez és számos ember életéhez, de úgy érzem, hogy elég visszataszító és figyelemfelkeltő ez az élőlény ahhoz, hogy azok is elolvassák ezt a cikket, akik egyébként az olyan oldalakat elkerülik, ahol sok a betű. 🙂 Mert sajnos ez a helyzet, hogy nem szeretünk olvasni. Képi világban nevelkedünk és egyre lustábbak leszünk, aztán jól megfizetünk érte. A cikknek még egy “ütős” cím eszembe jutott: “Út a pokolba….!” Mert bizony sokaknak az Angliai “álomút” maga lett a pokol.

De erről egyáltalán nem Anglia tehet, hanem azok az emberek, akik meggondolatlanul nekivágtak az ismeretlennek. Tapasztalataink szerint összes esetben az egyetlen kapcsolódási pont, egy interneten feladott kamu hirdetés volt. Nem tudom megérteni, hogy érett, intelligens emberek miért ülnek fel egy olyan hirdetésnek, ami mögött nincs semmi. Ezek az emberek elfelejtették, hogy az internet maga az elektronikus bűnözés melegágya, hiszen álnevek, nickek mögé bújó emberek azt írnak le amit akarnak. Ha valakinek nem világos amit írok, akkor tessék, most én vagyok Kossuth Lajos, most pedig szeretnék bemutatkozni: Móka Miki személyesen. Nagyjából ennyi, de ha azt írom le, hogy :


Hirdetés (KAMU MINTA!):

Az Egyesült Királyság nagyszabású “tisztítsad meg a környezeted” projektbe kezd, ezért különböző munkakörbe azonnali kezdéssel 150 majd egy hónap múlva újabb 150 munkavállalót keres. Órabér 9 Font. Érdeklődni lehet : Kurkula Gabriella (kamutelefonszám)


A hirdetést azért kreáltam, hogy segítsek megérteni, hogy tudjuk eldönteni, hogy egy hirdetés mögött van-e valós tartalom. De sose felejtsük el azt, ha úgy érezzük, hogy egy hirdetés hiteles akkor sem biztos, hogy valós! Illetve minden esetben fel kell készülni a vis-majorra.

Szóval a hirdetésben nincs semmi különös, első ránézésre, de csak annak aki nem élt még az UK-ban. Mindenki más tudja, hogy senki nem fog feladni ilyen hirdetést, mert a munkákat és a szervezést, de még a szervezéshez szükséges telefonok emelgetésének kezelését is ügynökségek végzik. Bár a munkaerőpiacra jellemző a nagyon nagy fluktuáció, mégis nagy a munkanélküliség. Ez azért van, mert a bevándorlók nagy része a legelső lehetőséggel élve elkezd dolgozni akár egy autómosóban, majd próbálnak folyamatosan jobb helyre kerülni. Illetve az is jellemző, hogy a gyárak időszakosan felvesznek több embert, ahogy nől a termelés, de amint visszaesik, el is küldik ezeket az embereket. Így az emberek egyik helyről a másikra vándorolnak folyamatosan. Még itt van egy nagyon fontos momentum. A kilenc fontos órabér. Egyszerűen kamu, 5.93 felett kisegítő munkára nem vesznek fel senkit sehova! Ez a minimálbér és ennél többet nem fognak fizetni.  De tegyük fel, hogy már a mohóság mellé némi rafkó is társul és ügyesebb, hihetőbb hirdetéseket adnak fel a csalók. Akkor még ott van az a lehetőség, hogy felhívjuk, esetleg a keresőbe beírva a nevét utána járunk, hogy mit írnak róla. Amennyiben még mindig hitelesnek véljük, felhívjuk, elbeszélgetünk vele és a következő dolgokra kell figyelnünk:

  1. Ez-e a főállása, ha nem akkor azonnal letesszük a telefont, mert egy kamu személlyel van dolgunk. Persze mondhatja, hogy igen…..
  2. Megkérdezzük, hogy mit kínál. Ha a szállásról szívesebben beszél, akkor egy tenant biznisszel van dolgunk (lásd előző cikkeink), szintén átverésen alapul
  3. A munkáról kérdezzük, ha az “ismerőse vagy valakije” intézi, szintén kamu
  4. Ha nem tud behívni és leültetni az irodába, vagy nem adja meg a címét, ahol találkozni tudunk vele,  hanem station-on vagy Mc Donald’s-ba akar találkozni, akkor megint kamu
  5. Ha túl sokat ígér, pl fuvart a reptérről, szállást, NI number, bankszámla, kíséret, meg, hogy elrendez helyetted mindent, stb. Ez már eleve gyanús pl. Erre egy ember nagyon kevés, pláne ha hirdet és sokan jelentkeznek adott időben egyszerre. Ez már feltételez egy team-et! Ha nincs, akkor megint csak kamu.
  6. Kérjünk referenciákat! Nagyon egyszerű a dolgunk, írjunk nekik valamelyik közösségi oldalon és azonnal kiderül, hogy valós személyek állnak-e mögöttük. Ne felejtsük el azt sem, hogy lehet ez egy szervezett csoport akik az átverésekből élnek!!
  7. Ha elmúltál 45 akkor csak nyaralni gyere az UK-ba, 50 felett pedig szinte lehetlen munkát találni. Én sem vagyok már fiatal, de sokan egyszerűen nem bírják azt az iramot, amit itt diktálnak, már ha véletlenül felveszik őket.
  8. Nem utolsó sorban, ha mégis elindulunk, akkor elegendő pénzzel és tartalékkal tegyük. A személyes adatainkat SENKINEK ne adjuk ki és pl. a pinkódokat, jelszavakat tartsuk magunknál.

Amennyiben bárkinek kérdése van azok az emberek akik ilyen hálóba keveredtek -azóta az ügynökségünk segítségével vészelték át a kritikus időket-, állnak rendelkezésére minden olyan embernek aki bizonytalan az indulásban, hogy megelőzhessük, hogy még több ember essen áldozatul.

 

 

 

Hozzászólások

You may also like...