Döntöttem, indulok! Mit tegyek?!

Sok ember életében jött el mostanában az elhatározás, hogy tényleg elhagyja otthonát és egy másik országban keresi a megoldást a koldulás helyett. Ez elég erősnek hangzik de higgyétek el nem az! Nagyon sokan kérnek segítséget, tanácsot vagy útmutatást, hogy kijussanak külföldre dolgozni. Nekik bármilyen munka, megoldás jó még az utca takarítást (ami akár 2000£/hó, csak épp felvétel nincs) is bevállalnák 2 diplomával, csak az éveken keresztül fizetett, de kétkezi munkával felépített hiteles házukat a végrehajtó elől megmenthessék. A jellemző, hogy ezek az emberek annyira a “reményre” fókuszálnak és hisznek abba, hogy megoldhatják a problémáikat egy másik országban. De közben elfelejtik, hogy józan ésszel, felnőttként kellene gondolkodniuk. Ez pedig oda vezet, hogy nem csak a ház “megy a levesbe” hanem még akár egy egymilliós adósság is tovább terheli a családi kasszát, mármint amibe a “kirándulás” kerül. Az előző “Hibamutató c.” cikkeimben leírtam, hogy hol lehet elrontani illetve a “Pók hálójában c.” cikkben, hogy hogyan dőlünk bea kamu hirdetéseknek. Most arról írnék nektek, hogy melyek azok a fontos dolgok amit meg kell tenned ahhoz, hogy külföldön egyáltalán meg tudj állni a lábadon és majd nekiállhass dolgozni. Ez még nem garancia arra, hogy így is lesz, de az átlagra jellemző 1%-os esélyeiteket legalább 50%-re fogja javítani. Tehát jótanácsok következnek tőlem nektek és higgyétek el, hogy én is elkezdtem valahogy, sőt hibáztam is elég sokat!

  • Az egyik legfontosabb dolog az elhatározás.

Nem arról beszélek, hogy azt mondod: “én most külföldre megyek aztán majd ott amikor dolgozom lesz pénzem fizetni a hiteleket” Nem! Valami ilyenre van szükség: Megkeresem a megoldást, elmegyek külföldre és addig keresem a munkát és a megoldást amíg meg nem találom!”

  • Kezdj el gyűjteni az útra.

Mondanád, hogy nincs miből, hiszen azért akarsz elmenni külföldre. Hülyeség! Add el a kocsid a felesleges dolgaid az ékszereket, felesleges ruhákat, mindegy mit. Itt nem lesz rá szükséged, Magyarországon meg minek álljon? A ruha úgy is kimegy a divatból rövid idő alatt. Meglátod mikor külföldre utazol rájössz, hogy semmid sincs és mégis megállhatsz a lábadon.

  • Körültekintő megoldáskeresés.

Az interneten mindent megtalálhatunk. Hirdetéseket ajánlatokat, leírásokat, történeteket. Olvassatok sokat, hogy felkészüljetek arra, hogy mi vár rátok. El kell felejteni a Magyarországi luxust és kényelmet, pláne a lustaságot. Ne higgyetek minden kamuhirdetésnek! Ellenőrizzétek a valóságtartalmukat a legtöbbről írnak a fórumokon.

  • Válasszuk ki a célországot és az első dolgod legyen, hogy elkezded tanulni a nyelvet.

Kurva könnyű azt mondani, hogy én nem beszélem a nyelvet de munkára van szükségem. Hidd el pont olyan könnyű mint elővenni egy tankönyvet és az alapokat bemagolni. Az elhatározás és a tényleges indulás közöttid idő -ami legalább egy hónap szokott lenni-, pontosan elegendő arra, hogy az alapokat elsajátítsuk. Pl. az Angol nyelv annyira egyszerű, hogy 100 szó megtanulása után már egyedül tudunk vásárolni, közlekedni  vagy munkát vállalni! Szóval félre az önsajnálatot, ennyit megtanulni nem fog fájni.

  • Ha azon gondolkodtál, hogy a pároddal családoddal indulsz el, akkor ez az a pont az, ahol elkezdheted lebeszélni magad erről.

Egyedül indulj el feltétlenül vagy -és most papírt meg ceruzát vegyél elő- a költségeidet szorzod meg, az esélyeidet osszad el kettővel. Nos? Elég szarul néz ki a végeredmény?!

  • Most jön az amire sokan heteket, hónapokat áldoztak. Az álláskeresés a számítógép elől. Felejtsed el!

Szinte lehetetlen, hogy bármilyen állást találj úgy, hogy több ezer kilométerre egy PC előtt ücsörögsz -nem azért mert nincsenek ilyen hirdetések, hanem mert majdnem mind átverés-. Ne is álmodj arról, hogy az XY gyár majd arra vár, hogy 1-2 héten belül kifáradj hozzájuk és megírjad a felvételhez szükséges “Applications form”-ot. Ha állást hirdetnek valahol azt nagyon gyorsan betöltik olyan emberek akik nálad sokkal közelebb vannak a tűzhöz. De nem baj ha tájékozódsz, de sokat ne pazarold a drága idődet mert munkába akkor fogsz állni csak ha a munkahely “kapujában” állsz a megfelelő időben.

  • Szállás keresése

Nagyon fontos, hogy átgondoljuk és megválogassuk a szállásunkat! Nem a legolcsóbb szállás a jó! Elhiszem, hogy ez a szimpatikusabb, de nem ritka a házakban a csótány, ágybogár (bed-bug), egér és akkora patkányok mint egy macska! A róka itt egy városi “kóbor-kutya”. Egy rosszul megválasztott szállás extra költségeket és több órás utazást jelent naponta kétszer! Nem egyedi, hogy valaki 3 órát is utazik a munkahelyére naponta kétszer. Igen, jól olvasod, napi 6 óra csak utazással!

  • Aztán jöhet a kiutazás.

Meg kell gondolni. A rutinosabbak telekocsival járnak mert nincsenek súlykorlátok és a dezodort sem dobják ki a kukába amikor átlépjük a határt. Pláne az első útnál nagyon meg kell gondolni, hogy mit csomagolsz mert azzal kell boldogulni hetekig, hónapokig. Mindent akkor sem vihetsz magaddal, ezeket meg kell venni. Pl. mosószer, mosogatáshoz szükséges kellékek, stb. Általában egy hét után döbben rá az ember, hogy bajok vannak és jó pár dolog hiányzik. ( Sokan nem gondolják át, hogy ha repülnek, hogy fognak az akár 100km-re levő reptérről a szálláshelyükre eljutni! )

  • Türelem és kitartás!

Még ha rendben is van minden és sikeresen beköltöztünk a szállásra ami a legjobb indulattal sem hasonlít egy általunk megszokott környezetre, Nagyon nagy türelemre és kitartásra van még szükséged. Az első dolgod legyen az NI interjú időpont beszerzése. Ez általában 2 hét amire megkapod. NI szám nélkül nem tudsz munkát vállalni! Figyelj, hogy ne késs el mert nem fognak beengedni és új időpontra lesz szükséged. Amíg megjön az időpont ismerkedj a környezettel. Beszélgess a lakótársakkal de figyelj, hogy ne legyél terhes a számukra.

  • Ne várj másoktól megoldást!

Azt hiszed, hogy mert te új vagy, majd valaki fogja a kezedet és kísérget, meg beszél helyetted, esetleg elintézi a dolgaidat. Nem fogja! És nem is várhatod mert mindenkinek meg van a saját és közel sem könnyű élete. Ráadásul már biztosan legalább 10 másik ember kérte a segítséget és a legtöbben nem pozitív élményekkel gazdagodtak (Bizalom ára c. cikk). Várd meg amíg mások ajánlják a segítségüket.

  • Ne gondolkodj a miérteken!

Több dolog van ami számunkra nem érhető és sokkal másabb mint amit eddig megszoktunk. Értsük meg, hogy ahol vendégeskedünk ez egy másik ország, másik kutúra, másik világ és azért van úgy, mert csak!

  • Tartsuk be a játékszabályokat.

Mindennek meg van a maga menete. Én megértem, hogy az idő rohan a pénz fogy. De akkor nem olvastad el az előzményeket vagy figyelmenkívül hagytad őket. Pl Hiába okoskodsz, hogy neked akkor is lesz bankszámlád mert te vagy a “Jani”.  Aki sokat ugrál elfárad. Ne szemetelj vagy ne lógj a buszon, mert a bírság az utad végét jelentheti.

  • Biztonság

A pinkódjaidat, banki és személyes adataidat mindig tartsad magadnál. Nem ismeretlen fogalom a viszonylag laza adatkezelési szabályok miatt az ID (személyi azonosító) ellopása. Ha nem vigyázunk akkor a tudtunkon kívül hiteleket vehetnek fel a nevünkben. Nagyon fontos, hogy legyél felkészülve a visszaútra. Bármi történhet akár egy baleset, akár egy betegség, akár egy váratlan szerelem ami felforgatja az életedet. Kerüld a konfliktusokat, egy hangos vita vagy sértegetés elég ahhoz, hogy az éjszakát a sitten töltsük. Policy-record-al pedig sokkal nehezebb lesz boldogulnunk.

  • Vis-major

Aki nem ismeri a szót keressen rá. Röviden váratlan eseményt jelent. Mindig legyen a szemünk előtt, hogy bármi történik magunkra vagyunk utalva és bármilyen váratlan esemény történhet. Legyen elég pénzünk, hogy akár több ezer kilométerről is biztonságos helyre mehessünk vagy akár az alapvető gyógyszereket be tudjuk szerezni

  • Tévedés

A nagykövetség nem tud és nem fog segíteni ha bajban vagytok! Muszáj lesz az utcán éjszakáznotok ha ilyen helyzetbe kerültök, mert ők nem fognak nektek szobát adni illetve nem fognak benneteket hazaszállíttatni, mivel amióta tagjai vagyunk az EU-nak, mindenki saját felelősségére jön ide, és köteles gondoskodni  magáról. A maximum segítség mire onnan számíthatsz, hogy segítenek hazatelefonálni.

Ha azt gondoljátok, hogy most már mindent tudtok, hát biztosíthatlak benneteket, hogy nem. Még nagyon sok buktató van ami az üzleti érdekeink és a konkurencia miatt megosztani most itt nem tudok, de nagyon szívesen tájékoztatunk ha az ügyfelünk akarsz lenni. Nekünk is pont olyan fontos a sikered mint neked, hiszen az bennünket igazolva a mi sikerünk is!

Hozzászólások

You may also like...