Hónapokat ült előzetesben ártatlanul egy ember mert elírtak két betűt.

bilincsElsőfokon felmentette a bíróság minden vád alól azt a kamionsofőrt, akinek annyi volt a bűne, hogy rosszul írta le a nevét és a személyi igazolvány számát egy portás, de ezt senki nem hitte el neki, hanem azt feltételezték, így akart megúszni egy nagy értékű lopást. A férfi hónapokig ült előzetes letartóztatásban a tévedés miatt, így az államnak kárpótlást is kell fizetnie. Tanulságos történet arról, milyen könnyű előzetes letartóztatásba kerülni és úgy is maradni.

A kafkai ügy főszereplője egy 50 éves, büntetlen előéletű kamionsofőr, aki 2011-ben Tatabányáról egy Budapest környéki depóba vitt egy szállítmányt, melyről úgy tudta, innen egy másik sofőr viszi tovább külföldre. Az árut a megállapodásnak megfelelően leszállította, a menetlevélben az útvonalat rögzítette, a céggel kötött szerződést gondosan eltette. A szállítmány azonban nem indult tovább a külföldi célállomás felé, hanem eltűnt a depóból. A rendőrség nyomozni kezdett, írja a kamionsofőrt is képviselő Magyar Helsinki Bizottság blogja.

A sofőr régi típusú, puhafedelű és igen viseltes személyi igazolványából még a tatabányai kapus rosszul írta ki az adatokat: a nevében két betűt írt el, a személyi igazolvány számában pedig az S betű helyett E-t rögzített. A rendőrség feltételezése szerint a kamionsofőr diktálta be rosszul az adatait, hogy utóbb azonosíthatatlan legyen.

Ma Magyarországon olyan érvelés alapján kerülhet valaki „börtönbe” jogerős bírói ítélet nélkül, amelyről egy átlagos képességű középiskolás is látja: ellentmond a józan ész alapvető követelményeinek.

– írta az ügyről 2012-ben a Helsinki Bizottság. Hiszen gondoljunk bele: ha valaki ilyen módon próbálná álcázni magát, akkor miért nem egy teljesen másik nevet és személyi számot diktál be, vagy mutat meg a portásnak? A rendőröket ez az ellentmondás nem zavarta, és egy évvel a bűntény után azonosították az ártatlan kamionsofőrt, akit a lakásán fel is kerestek. Ő akkor épp külföldön volt – ami egy kamionsofőr esetében nem túl meglepő -, ezért a rendőrök ahelyett, hogy megvárták volna, amíg hazaér, elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Amikor a sofőr hazaért és értesült erről, önként jelentkezett a rendőrségen, ahol ezek után előzetesbe letartóztatásba került, majd ennek időtartamát még meg is hosszabbították, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy fennáll a szökés a veszélye, hiszen korábban is elment külföldre a feltételezett elkövető.

A cikk ugyan egy magyar esetet mutat be, de a tapasztalatunk az, hogy a jogszerűtlenségek és a felületes -érdektelen- eljárás Angliában sokkal aggasztóbb. Ráadásul az angol jogrendszer még több gondot tud okozni akár ártatlan az ember akár nem. Az angliai eljárások költsége a csillagos eget verik, emiatt a saját ártatlanságunk tisztázás több évre visszavethet bennünket anyagilag, vagy akár egy életre tönkre is tehet! Azt hiszed veled nem történhet ilyen? Tévedsz. Ezért foglalkozunk a jogvédelemmel is. A részletekért lépj kapcsolatba velünk.


Eredeti cikk: index.hu

Hozzászólások

You may also like...