Kicseréltették az osztrákok a Suzuki fékjeit

osztrak_rendorsegA fiatalember 16 éves Suzukijával indult egy hét végi ausztriai pihenésre barátnőjével, amikor a magyar határtól húsz kilométerre, Fürstenfeldnél lemeszelte a hatóság. Egy olyan ellenőrzésbe futott bele, ahol az autót úgy átvizsgálják, mintha vizsgára menne.

Fürstenfeld‒Budapest ‒ Vizsgálatot és kártérítést kér B. Dániel (33) az osztrák rendőrségtől.

– Nem új az autóm, de tökéletesen karbantartott, érvényes műszaki van rajta – szögezte le a fiatalember. – Betereltek az út szélén lévő Mercedes-szervizbe, majd átvizsgálták a kocsit. Bár minden  teszten átment, végül közölték, hogy a fém fékcsövek életveszélyesek, ezért ki kell cseréltetnem, plusz még meg is büntetnek, mert így jártam vele. Utólag olyan érzésem van, hogy mindenképpen bele akartak kötni valamibe. A fékek tökéletesen működtek, a fékpad is igazolta, a fém fékcsövek kifogástalan minőségét pedig a gyártó garantálja.
Időközben a szervizben kerítettek egy magyar származású fiatalembert, ő tolmácsolt Dánielnek: ha nem hajlandó kicseréltetni a fékcsöveket, leveszik a rendszámot, és trélerrel mehet, amerre lát.

Dániel autóján 130 ezerért cserélték ki a csöveket / Fotó: Pozsonyi Zita

– Nem volt választásom, szerencsémre pont volt nálam annyi pénz, hogy kifizethessem a javítás összegét. Ez 400 euró, vagyis 130 ezer forint volt – idehaza ez a csere 15 ezer forint. 200 euró, vagyis 65 ezer forint bírságot is kaptam. Volt ott egy szintén magyar hölgy, akinek a kölcsönkapott Skodájáról leszedték a rendszámot, és 2000 eurót (640 ezer forint) követeltek tőle – mesélte Dániel, aki még mindig nem érti, hogyan lehet, hogy az itthon megfelelő autót Ausztriában egyszerűen kivonhatják a forgalomból.

– Ilyen típusú ellenőrzésről még nem is hallottam – ­csodálkozott Kovács Kázmér, az Autóklub jogásza. – Utólag már mindegy, de ha valakivel ilyen történik, vagy kérje el a kicserélt alkatrészt, vagy fotózza le, és ha úgy gondolja, hogy tör­vénytelenség történt, a ­Külügyminisztérium konzuli osztályán tegyen panaszt.

A Start With US! külön tájékoztatója:

Van több megoldás is ilyen esetekre, csak sajnos az emberek fél vállról veszik az utazást és az életet. Gondolják, hogy őket úgy sem éri semmi baj. Sajnos ennél komolyabb eseteket is ismerünk, volt már börtön büntetés is kiszabva a vétlen utazókra. De ezeket meg lehet előzni, ha felkészülünk. Erre kínálunk “Jogvédelmi” szolgáltatást ez Európai Unió területén. Az ingyenesen hívható Hot-line vonal pedig a nap 24 órájában fogadja a bajba jutott magyarok hívását számos ügyben. Olvassa el a cikket itt!

Borsos büntetések

Ha Ausztriába indulunk, legyen nálunk fényvisszaverő mellény, valamint téli gumi és a hólánc november 1. és április 15. között. Ezek hiánya esetén 10 ezer és 150 ezer forint közötti összegre büntethetnek. Az osztrák autópályákon követésitávolság-mérők is vannak, ha túlzottan megközelítünk valakit, már kapjuk is a csekket. Lakott területen belül 50 km/óra, belvárosokban akár 30 km/óra, lakott területen kívül 100 km/óra, autópályán pedig 130 km/óra a megengedett sebesség.

Ne hagyd magad megkárosítani, főként jogtalanul. Így védheted ki:
https://www.startoljvelunk.com/hireink/jogvedelem-europaban-a-magyaroknak/


Eredeti cikk: Blikk.hu

Hozzászólások

You may also like...