Olcsó húsnak… Wizzair a vége!

Még Angliában is szomorúan vette minden magyar tudomásul a Malév csődjét. Mint ismeretes ennek kapcsán több régi-új légitársaság indított járatokat, olyanok, akiknek eddig -vagy már- Magyarország nem volt az uticéljuk. Talán mindenkit úgy meglepett a Ryanair viharos piaci belépése és az azt kisérő hihetetlen akciók. Aki nem tudná a Ryanair már bruttó 9-10GBP-ért hírdette a jegyeit, ami minden egyéb költséget tartalmazott is. Hát akinek menni kellett -meg az is akinek nem, mint én- az biztos élt az akcióval. Így egy London-Budapest-London utat 50GBP-ből, elsőbbségi beszállással meg lehetett úszni. Vagyis csak azt hittem én magam is, mikor a jegyet megvettem.

Mert miért ne élnénk a lehetőséggel, gyorsan lebeszéltünk pár találkozót, hogy valami értelme is legyen és elindultunk az ominózus reggelen a reptérre. Persze előtte este bepakoltam a kis motyómat, majd, mint aki érzi a bajt -meg hallottunk is mende-mondákat az emlitett társaságról-, mondom az asszonynak : “Szivi, mérjük meg a táskát, mert nehogy  abba kössenek majd bele, hogy nehéz vagy nagy…” Go to Ryanair website and check it the rules 🙂 Az oldalon írja, hogy 55x40x20 nézem a kicsi bőröndöt, hát pont ekkora! Bár ennek lába is van, nem azt írják, hogy a szerelvények is beleszámítanak a méretbe. Király, mert így nem kell elrohanni venni másikat, de miért is aggódtam, hiszen ezzel a motyóval repkedünk évek óta, még soha nem volt semmi gond.

De azért jó paranoid magyarhoz illően megnézzük, hogy mennyi a csomagköltség ennél a cégnél, mert még mindig nem múlt el a rossz érzés a jegyvétellel kapcsolatban. Ahogy nézzük azért a csomagokért jól megkérik az árat, mert egy nagyobb bőrönd, ami 15kg azért ~30GBP-t is elkérnek. Na de még így sem drága, talán megnyugodhatunk?! Eljött a kérdéses  reggel, mivel nem hajt semmi és senki szépen komótosan kitaxizunk Stansted-re, persze időben mert még sosem jártam itt. Gatwick meg Luton az más tészta, ismerős hely, ismerős járás, biztos nem tévedek el. Na de itt? Belépek, hát látom itt sem fogok, mert egy falatnyi reptér az egész 🙂 Bemegyek, előkapom a jegyet, lepakolom a cuccot meg mindent, amiben fém van, átmegyek a kapun és sípol mint a veszedelem. Opsz… Na ebből tapizás lesz wazze! De rühellem mikor egy jóképességú csávó elkezd “molesztálni”. Összeszorított foggal tűröm, hogy letapogasson…

Nem talál semmit de a kézikészülék még mindig sípol! A k…va élet baja van már!? És akkor “derült égből Polly” A telefonom pótakkuja a farmerom kicsi zsebében maradt. Voilá, húzom elő, mint a jolly-jokert. Mindenki boldog, ruháimtól megszabadítva, zokniban csoszogok a szalag után, ami már elvitte a cuccaimat jóval odébb… De már benn vagyok, villám öltözés -voltam katona ez nem okoz gondot-, és irány a kapu. Kicsit tébláboltam a vámmentes területen, mert még a gép nem volt a táblán, így fogalmam sem volt, hogy melyik kapuhoz kell mennem a 99-ből, de pár perc elteltével megjelent. Irány a 43-as kapu.

Nem kell nagyon aggódnom, mert az olcsó jegy mellé megvettem az elsőbbségi beszállást is, így nem kell a 200 másik ember mögé állnom. A harmadik vagyok a sorban, a mellettem levőnek még a végét sem látom… Egyszer csak egy hölgyike gyűjtögeti a jegyeket, meg az iratokat, nyitogatja rutinszerűen, de bele sem néz. Nem is értem, mi a célja vele, de talán az, hogy kiszűrjék azokat, akiknek valami nem stimmel. (na de akkor minek a pult ahova sorba állunk? Hülye! Már megtanulhattad volna, hogy az UK-ban a logikátlan dolgokon ne gondolkodj, mert felesleges…!) Gyorsan felhívtam még a lányomat, mert hajnalban bár végigcsókoltam a gyerekeket, mégis az igazi, ha egy szót válthatok még vele. Meg imádom mikor a végén : Szia szeretlek benneteket kicsim, pussssszi, pussssszi, pussssszi mindenkinek! Az angolok erre mindig kapkodják a fejüket:)

Rákerülök, már nem annyira barátságos a hölgyike, aki rezzenéstelen arccal mondja: Ön uram nem szállhat fel a gépre, fizetnie kell, mert a csomagja túlméretes! Már hogy lenne az, hiszen évek óta ezzel a motyóval repked a család! De már ott is áll előttem egy ürge a kézi szkennerével és a tekintete a kezeimben keresi a bankkártyámat. Lányos zavaromban első körben úgy értettem, hogy 15GBP-t kell fizetnem az űberméretű csomagért, de ahogy a szkennerbe applikáltam a kártyámat, a szavam is elállt a lehúzásszagú 50GBP-től a kijelzőn.

Nagyjából azzal a mozdulattal ahogy behelyeztem, ki is húztam a kártyámat és felháborodásomnak hangot adva, megjegyeztem, hogy nem vagyok sem hülye, sem fejőstehén aki hagyja magát átverni. Főként az verte ki nálam a biztosítékot, hogy abban az esetben, ha 15kg-ig feladok egy nagyböröndöt, akkor az 30GBP-be kerül!!!!! A fényképek önmagukért beszélnek. Lefényképeztük mind a bőrönd méretadottságait, mind a Ryanair kutricáját. Jól látszik, hogy lötyög a bőrönd de kilóg. Mivel megmértem és a méreteket ti is láthatjátok, nem értettem miért lóg ki öt centit kb. Persze bevillant, a lába! Belenéztem a kutricába és látom, hogy nincs alja, helyette két cső van benne teljesen feleslegesen, emiatt a lába elakad! Nem nagy a bőrönd, hanem nem megy le az aljáig. Vajon miért van benne két cső, pláne, hogy így a bőrönd nem megy le a flaszterig. Biztos erősítésnek, vagy, hogy a lábas bőröndökre lehessen “csárdzsolni” ?! De biztos így jobb üzlet mert a lábak pont a csövekre esnek így megemelve az egészet. Belerakhattam volna fordítva, de füle is van a szerencsétlennek! :D) Szóval ott ragadtam…

Telefon újra, a család már azt hitte, hogy a gépen vagyok 🙂 Aztán gyorsan lehervadt a mosoly az arcukról,  mikor előadtam az elmúlt 10 perc eseményeit. A nejem habzó szájjal érkezett vissza a reptérre. Én továbbra is nevetségesnek tartottam az ügyet, így nem tudott a történet egy percig sem idegesíteni, sőt, nevettem az ominózus cég szánalmasságán . Na de az asszony! Az lerohanta az információst, aki tovább irányított bennünket, sosem derül ki, hogy kihez mert az illető akkor ébredt az biztos. Némi családfa egyeztetés után a feleségem kérdésére -ami az volt, hogy az akciójuk egy mekkora aljas átverés, hogy az olcsó jegyet vásárló utasokat extra költségek megfizetésére kényszerítik -, azt felelte az ébresztésért kissé morcos pofa:

Hát ez egy vállalkozás, méghozzá egy jól menő vállalkozás! Nem is tagadta a szándékosságot és gyorsan megjegyezte, ha nem hagyja abba a feleségem, akkor rendőrt hív. Na ezen aztán felröhögtem és én mondtam ki, hogy elég! Menjünk a francba és legyenek boldogok a 9GBP-s jegyükkel, engem nem érdekel. Irány Luton és a jól bevált Wizzair járataira vettünk egy 90GBP-s jegyet, pár órával későbbre. A Wizzair gépére aztán minden gond nélkül felhúztam a szinte üres, “túlméretes” kézipoggyászomat és a magyar lányok mosolyogva még meg is köszönték, hogy velük utazom.

Többször elgondolkodtam azon, hogy vajon hova tart a világ?! Tisztességes és persze sikeres üzletet manapság már nem lehet építeni? Az extraprofit úgy látszik mindegy milyen áron érkezik, csak jó sok nulla legyen utána! Remélem a cikkem rávilágit a Ryanair inkorrekt és aljas viselkedésére és jó pár ember átgondolja, mielőtt megveszi az olcsónak tűnő “akciós” jegyeket. De ha mást nem, annyit elértem vele, hogy az olvasók felkészülnek erre az átverési módszerre is, és ők majd nem járnak pórul!

Hozzászólások

You may also like...

8 hozzászólás

 1. Párduc rádió szerint:

  Az ilyen mocskokat azonnal meg kellene szüntetni. Kérdés, hogy van-e olyan hatalom ami ez képes elérni.

 2. Charles szerint:

  Tényleg elég szánalmas, hogy egy akció többletköltségeit átveréssel kompenzálják…

 3. GP szerint:

  Ne haragudj, de Te magad mondtad, hogy 55 centi volt a taskad lab/fogantyu/kerek nelkul. Tehat akkor tudtad, hogy tobb, mint 55 centi magas a taska. A meretezo kosar aljaban azert van racs, mert igy modellezi centi pontosan a fejed folott levo csomagtarto meretet. Has ugyanis kilog, az azt jelenti, hogy NEM lehet majd lecsukni a csomagtarto fedelet. Egy csomagtartoban 4 maximalis nagysagu taska fer el (6 ules/utashoz tartozik ennyi) ha nem hosszaban teszed be, akkor persze befer, de csak 2 vagy max 3. Ezert olyan szigoru es “szopatos” a baggage policy. Az 50 GBP-s buntetes tenyleg durva, de csak igy tudjak rakenyszeriteni az embereket, hogy betartsak a merethatarokat. Egy kb 190-es full jaraton max 2-3 fizet, a tobbi nem. A Ryanair a legolcsobb, ha okosan utazol, megtanulod es betartod a hulye jatekszabalyait. Evek ota utazom veluk keresztul-kasul es RENGETEG penzt sporoltam igy, es SOHA nem fizettem tulsulyt, taskaert buntetest, elsobbsegi beszallas, hasonlo hulyesegeket stb. Persze a Ryanair csak egy opcio.. :)) Atveresrol -irasoddal ellentetben- nincsen szo, szabalyok szorszalhasogatoan szigoru betartasanal annal inkabb. Ja, es be is lehet csekkolni a taskat, ha nagyobbat akarsz vinni. Igen, sajnos fizetni kell erte, ilyen vilagban elunk, foleg a fapadosok vilagaban. A Ryanair viszont elvisz A-bol B-be, szinte mindig a legolcsobban. De megegyszer, csak egy opcio 🙂 Szep estet.

 4. Charles szerint:

  Szia!

  Köszönöm a hozzászólásod és az őszinte véleményed. Gyakorlatilag egyet is értek veled ebből az aspektusból! Pár dolgot újra hozzáfűznék a részletek pontosítása végett. Ez egy kabinbőrönd – rajt volt a cetli is -, eddig is az volt sok sok év alatt:) Kényelmesen befért (szabályosan!) a fej feletti fakkokba mivel maguk a lábak úgy vannak eltolva, hogy amiatt nem lóg ki. A Ryanair-nél talán kisebb a fej feletti doboz vagy más a profilja, de oda is rendesen illeszkedik.

  A keret funkcionalitásával tisztában vagyok, viszont ennek a bőröndnek a mérésére alkalmatlan, mert a csövek hajtásánál használt rádiusz és a két cső közötti távolság miatt, nem tudott a helyére kerülni a szerencsétlen:)

  Na de lépjünk túl ezen és nézzük meg a repülőjegyet. Egy szóval sem említi, hogy a bőrönd+szerelvények együtt. Sőt, maga a sematikus ábra is csak a bőröndöt modellezi. De újra lépnék ezen a kérdésen mert, hát legyen, a Ryanair-nek ez nem jó (akciós jeggyel meg pláne, mert olyan michelin babára emlékeztető csomagokat láttam, ami a keret mellett is alig fért volna el, de bele nem ment volna az biztos), elfogadom.

  Amit kifogásoltam:
  – 50GBP?!?! Meg, hogy kényszerít engem egy társaság?! Hát én fizetek a szolgáltatásaikért engem ne kényszerítgessen, maximum megkérhetne.
  – Még nem is néztük meg a bőröndöt máris tudta a hölgyike, hogy én fizetek.
  – Az oldalukon és a jegyen is kinyomtatott ábra félrevezető, félreértelmezhető
  – Ami kiborította a bilit, az az “ügyeletes tiszt”
  (vagy én nem tudom ki volt, de hozzá irányítottak) megjegyzése az volt, amikor panaszoltuk az ügymenetet és megkérdeztük, hogy ez az egész a bőrönddel és az akciós jegyekkel direkt van-e? És vállvonogatva, széttárt karokkal azt felelte: Ez egy vállalkozás, egy jól menő vállalkozás! (részemről ez a vállalkozás ilyen hozzáállással, kényszerítéssel nem fog jól menni)

  Ebből nekem az jött át, hogy a fenti észrevételek szándékosságot sugallnak. Egyébként köszönjük, a bőrönd jól van és azóta is repked más légitársaságokkal, sőt még akciós jeggyel is.

  Ui: belegondolok abba, hogy azok az emberek mit tehetnek ilyen esetben, akik az utolsó fillérjüket kaparják össze, hogy haza tudjanak menni?! Általában ezek bajba jutott emberek akiknek az utolsó utáni dobásuk is már napokkal korábban elmúlt… Sokkal jobb, ha elkerülik ezt a társaságot és akkor nagyobb a valószínűsége, hogy haza is jutnak.

 5. GP szerint:

  Koszonom a valaszodat. Lehet tanulni az esetbol, megfelelo meretu (kicsit kisebb) taskat kell vinni, vagy be kell csekkolni, es gond nelkul lehet utazni Ryanekkel. Mint ahogy teszi ezt tobb tizmillio ember evente. Ha elmulik a sertodottseged, es ujra 10 fontert arulnak jegyet, mas tarsasag meg mondjuk 50-ert, akkor Te is ujra veluk fogsz repulni… valld be. Azt a 40 vagy akarhany fontot fontosabb dolgokra is el lehet kolteni. Valamit-valamiert. Olcso jegy – betartom a Ryanair hulye szabalyait. Egyebkent a Wizz-nel is vannak jo aru repjegyek, es ne feledjuk, hogy a ket tarsasag rivalizalasanak koszonhetoen elfelejthetjuk a Malev es mas “rendes” legitarsasagok brutal arait (ahol adtak ingye’ sajtos szendvicset es a taskaval se ba@ztattak) es mara nem kivaltsag kiugrani Londonba vagy epp hazalatogatni, hanem a vilag legtermeszetesebb dolga. Tobbe kerul Ferihegyrol hazajutni a retek MAV-val vagy eppen a benzinpenz. En azt mondom tehat: eljenek a fapadosok!! :)) peace 🙂

 6. Lackó szerint:

  Helló! Engem is megszopattak a táskával meg a haveromékat is. Illetve engem csak akartak, mert ott hagytam a reptéren. Most szagolgathatják a büdös zoknijaimat! :D))))))

 7. Charles szerint:

  “Ha elmulik a sertodottseged, es ujra 10 fontert arulnak jegyet, mas tarsasag meg mondjuk 50-ert, akkor Te is ujra veluk fogsz repulni… ”

  Nem vagyok az a sértődős típus, sietni sem siettem sehova és a 10GBP-s jegy elbukása sem tudott érzékenyen érinteni. Nyilván ezután is ennyi kockázatot megér majd, de sokkal körültekintőbb leszek és én nem viszek semmit :-)! De, ha az utazáson múlik valami fontos dolog, akkor bizony ingyen is adhatják a jegyet én akkor is azzal repülök majd akivel eddig mindig minden rendben volt. A cikk célja gyakorlatilag az volt, hogy az olvasókkal megosszam a tapasztalataimat, hogy ők ne kerülhessenek ilyen helyzetbe.

  Egyébként minden utazónak azt ajánlom, hogy a bőröndbe rakjon egy szemetes-zsákot és, ha hasonló helyzetbe kerül, egyszerűen szórja bele ami kell a többit meg hagyja ott. 15-20GBP-ért tud venni új táskát, aztán a zsákot be lehet “gyűrni” a legkisebb helyre is…

 8. Farkas Timea szerint:

  Azért érdekes lenne minden cuccodat egy zacsiba beletenni……de lehet hogy ezt a kérdést csak nők teszik fel……………………