Pénzgyár – Utaznak a külföldön élő magyar autósokra a rendőrők

rendorseg_igazoltatasA rengeteg külföldön eltöltött hónapok után mindenki nagyon várja a napot, amikor eljön az ideje a jól megérdemelt szabadság eltöltésének. Aki csak teheti Magyarországra utazik és a családjával, barátaival tölti ezeket a roppant rövid napokat.  Persze az árnyoldalaira kevesen gondolnak mindaddig amíg meg nem állítja őket egy magyar rendőr közúti ellenőrzés címszó alatt. Valójában pedig arról van csak szó, hogy a rendőrök utaznak a külföldi rendszámú autókra.

Az ellenőrzés végződhet úgy is ahogy normális esetben történne és megy mindenki a dolgára, de egyre több jelzés és megkeresés érkezik hozzánk, hogy nem így történik.  Sajnos az intézkedő rendőrt semmi nem érdekli, nulla tolerancia a jellemző.  A helyszínen elveszi a jármű rendszámát és forgalmi engedélyét, majd megindul a közigazgatási eljárás.  Csak egyetlen dolog lebeg a szemük előtt : “Most elkaptunk, fizetni fogsz”.

A bírság akár a 800.000Ft-ot is elérheti!

Bár a jogszabályok az elmúlt években többször módosultak, ezeket a rendőrök egyszerűen nem követik nyomon. Persze felvetődik a kérdés, hogy így hogyan látják el a feladatukat, hát a válasz egyszerű: Úgy, hogy te húzod a rövidebbet.

Bizton állíthatom, hogy az eddigi eseteinkben a rendőrök számtalanszor túllépték a hatáskörüket és mellette teljesen fogalmatanok a hatályos jogszabályok terén. Ez a legalapvetőbb jogszabályok ismeretétől a komolyabb törvények alapvető értelmezésére is vonatkozik, de nem számít, mert ők a rendőrség és a bírság kiszabása esetén külföldről úgy se tud senki semmit tenni. A saját védelmünkben a külföldi hatóságok sem fognak segítséget nyújtani és mivel katasztrofális állapotok uralkodnak a hivatalokban, csak ront a helyzetünkön.

Nézzünk megtörtént eseteket:

Angol rendszámú járművel a tulajdonos a Budapesten közlekedett és megállította a járőr. Az igazoltatás alatt a személy adatai alapján a magyar rendszer jelezte, hogy az illetőnek lejárt a – magyar – jogosítványa. A járőrt nem érdekelte, hogy érvényes angol jogosítvánnyal rendelkezik a sofőr, eljárást indítottak ellene, felróva neki azt, hogy nem adta le a magyar jogosítványát.
Minden ember tudja, hogy a külföldi jogosítvány kiállítása az eredeti magyar okirat leadásával valósítható meg. Ennek ellenére bírságot szabtak ki.

Külföldi rendszámú járművel közlekedett ügyfelünk egy hétvégén, pechére az iratai nem voltak nála (sajnos berögződik, hogy Angliában nem kell magadnál hordani azokat). A helyszínen bevonták a gépkocsi azonosító jelzéseit és mivel hétvégén senki “nem dolgozik” a rendőrségen, így az ügy legközelebb a következő héten tisztázható…. lett volna, de a leleményes rendőrök megtalálták, hogy a sofőr még rendelkezik magyar lakcímmel így a rendőrség olvasatában a sofőr jogtalanul használta a külföldi rendszámú gépkocsiját. Ügyfelünk kénytelen volt Magyarországon hagyni a gépkocsit és szakembert megbízni.

Az eljárásokban tanúsított rosszindulat és érdektelenség egy külön cikket érdemelne. Sajnálatos, hogy itt is teljesen rugalmatlan a rendőrség és nem az általuk elkövetett sorozatos hibát próbálják helyrehozni, hanem megnehezítik az eljárást. De, ha ez nekik megéri, hát a külföldi munka előnye, hogy keres annyit az ember, hogy panasztétel után egy kártérítési eljárást megindítson a rendőrséggel szemben.

Sajnos egyre több ilyen esetünk van. Amennyiben veled vagy ismerősöddel is történt hasonló dolog és úgy érzed, hogy jogszerűtlenül bírságoltak meg, vagy olyan kár ért emiatt, ami egyértelmű ennek az eljárásnak a következménye, keress fel bennünket! Ha nyilvánosságot szeretnél a történetednek, írd meg nekünk és közzé tesszük a esetedet.

A témába vág! A HVG-n olvastam, most megosztom veletek:

Ha figyel, megúszhatja a bírságot!

Kicsit körülményes, de ha az ember szán rá időt, lehet, megúszhatja a gyorshajtásért kiszabott bírság befizetését – vagy a jogosítvány elvesztését. A rendőrök ugyanis nem mindig készítenek bizonyító erejű fotókat a sebességmérések során, vagy előfordul, hogy elfelejtenek dokumentálni egy-két dolgot.

Nem vehető ki a gépkocsi rendszáma, mert homályos a kép. Nem beazonosítható a sebességmérés helyszíne. Vagy nem veszi észre a csekket kapó autós, hogy a sebességkorlátozást jelölő tábla előtt mérték be, nem pedig utána. Néhány apróság, amely alapján be lehet kötni az autósokra kiszabott bírságokra – ezekre azonban kevesen figyelnek, az autósok nem nézik meg alaposan az iratokat.

Amikor a közigazgatási bírságról szóló határozatot kézhez kapja valaki, a kozigbirsag.police.hu oldalon érdemes a gyorshajtást igazoló fotókat alaposan megvizsgálni, mert sokszor lemaradnak róla dolgok. „Van, hogy nem lehet beazonosítani a helyszínt, ahol a sebességmérést végezték a rendőrök, és az is előfordul, hogy még a GPS-koordináták sincsenek feltüntetve. Arra is van példa, hogy nem látszik jól a gépjármű rendszáma.”

Ezekben az esetekben pedig, hangsúlyozta, a felvétel nem bizonyítja a gyorshajtást és a bírságot nem szedheti be a rendőrség. Az ügyvéd megemlítette azt is, hogy az egyik ilyen ügyében egy sebességtúllépést két olyan fotóval akarták igazolni a rendőrök, amelyeken az autó rendszáma nem látszik. „Valószínűleg régi típusú traffipax-szal készült a felvétel, mert az újak felismerik a rendszámot.”

Egy bemért, kivehetetlen rendszámú autó Fotó: hvg.hu

Amennyiben a fotók rendben vannak, akkor is érdemes tovább kíváncsiskodni, javasolja Krizsa Norbert. Fel kell hívni a Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálatát és ott iratbetekintést kell kérni. „Ez a települési naplót jelenti, amelyben a sebességméréssel kapcsolatban egy, az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott utasítás alapján nagyon sok dolgot fel kell tüntetni, például, hogy mikor és hol volt kint a traffipax, ám a helyszínt van, hogy elfelejtik bejegyezni.”

A másik rendőri hiba, hogy a települési naplóba csak a sebességmérő készülékekre vonatkozó hitelesítési eljárás számát írják le, a traffipax típusát és gyári számát nem. Holott az ügyvéd szerint korántsem biztos, hogy egy eljárásban egy berendezést hitelesítettek. „Így pedig nincs meg a közvetlen kapcsolat a gyorshajtást igazolni akaró fotó és a sebességmérő készülék között, és támadható a kiszabott bírság.”

Súlyos jogalkalmazási hibát követtek el a rendőrök

Korábban a rendőrség a jogszabályokat -megint- rosszul értelmezve önkényesen kizárta az eljárásból az egyik céget aki képviselte az autósokat, most azonban bírósági határozat mondja ki, hogy: Ezt nem tehette volna meg.  Az ítélet fényében nem tudni, mi lesz annak a több ezer embernek az ügyével, akiknek az autóit úgy vonatták ki a forgalomból az okmányirodáknál, hogy jogerősen még nem volt lezárva az eljárás. A cikk készítésekor a rendőrségnek és a munkáját felügyelő ügyészségnek is elküldtük kérdéseinket, de eddig nem érkeztek meg a válaszok.

Akadnak egyébként olyan eljárások is, amelyeket a rendőrök nem indítanak el időben és kifutnak a rendelkezésre álló hatvan napból, de olyan is, amelyben az elsőfokú határozatot nem hozzák meg fél év alatt, így a bírságot sem tudják behajtani.


Hozzászólások

You may also like...