A Brit belügyminiszter újragondolja, kiknek kell elhagyniuk Nagy Britanniát

ukborder2016 áprilisától életbelépő törvény szerint minden nem EU-s munkavállalónak évi £35,000-ot kell keresniük, vagy el kell hagyniuk az Egyesült Királyságot.

A konzervatív kormány, többek között ezzel az intézkedésével akarja megfékezni a bevándorlást. Theresa May hajlandó újragondolni ezt a megkülönböztető mércét. Kritikusok szerint ez az új törvény az alacsonyabban fizető iparágakban illetve a közegészségügyi ellátásban is káoszt okozna.

35 ezer fontos küszöb ami messze az átlagos (£26,500) brit keresetek felett van, az első olyan brit letelepedési törvény ami gazdasági követelményeket ír elő. A törvényt még 2012-ben bevezették, de csak most lép hatályba. E szerint minden nem az Európai Unióból érkező bevándorlónak, aki már több mint 5 éve él az Egyesült Királyságban, bizonyítania kell, hogy a keresete eléri, vagy meghaladja £35,000-ot.

Theresa May brit belügyminiszter
Theresa May brit belügyminiszter

Minket magyarokat rövid távon pozitívan érinthet a döntés, mivel a munkáltatók inkább az olcsóbb Kelet-Európai munkaválólakat fogják alkalmazni. Ha azonban jövőre a britek kilépnek az Európai Unióból, a kelet-európai munkavállalóknak is fel kell mutatniuk évi £35 ezer fontos jövedelmet.


Forrás: BBC, Manet News  – Angol nyelvű cikk: http://www.bbc.com/news/uk-politics-17204297
Hozzászólások

You may also like...