Brit állampolgárság megszerzése – Szigorítás, változás!

British-citizenship-questions-test-and-answersA napokban érkezett hozzánk több állampolgársággal kapcsolatos megkeresés, hogy tudunk-e valamit a szigorításokról. Ezért utána néztünk és “rossz hírt” kell közölnünk. Több új módosításoknak köszönhetően, melyet 2015 november 11-n vezetett be a brit kormány az angol állampolgárság megszerzésével kapcsolatban, a követelményeket szigorították.

A két legfontosabb változtatás amire figyelnünk kell, ha brit állampolgárokká akarunk válni:

  1. Mostantól az EU tagállamok állampolgárainak az eddigi feltételek mellett, az igénylés folyamatának megkezdése előtt minimum 1 évig rendelkezniük kell Permanent Residence Card-dal.
  2. A másik dolog, amiben változás történt, az elfogadható nyelvvizsgákkal kapcsolatos követelmények. A jelenleg elfogadott vizsgahelyek és tesztek listáját [itt találjátok]

Korábban az EU-ból érkező állampolgároknak elegendő volt 5 évig Nagy-Britanniában tartózkodni a Permanent Residence-státusz megszerzéséhez. Ezt követő 1 év eltelte után már lehetett állampolgársági vizsgára jelentkezni. A Permanent Residence Card megszerzése nem volt kötelező.

5 év eltelte után a státusz alanyi jogon jár, de mostantól kérni fogják az ezt igazoló dokumentumot.

Az igénylés

A folyamatot interneten keresztül is meg tudod kezdeni, [itt] és összesen £65 lesz maga az igénylés, plusz £19.20 a postaköltség. Az igénylésünk beérkezését követően a UK Visas and Immigration nevű hivatal 6 hónapon belül fogja kiküldeni a kártyát, és mi a kártya megszerzését követő 1 év letelte után kezdhetjük csak meg a brit állampolgárrá válásunk procedúráját.

Az állampolgárság többi feltétele maradt a régi melyről itt írtunk korábban.


Hozzászólások

You may also like...