Csalogatná haza a kormány a külföldön élőket, de elbuktak

magyar_foldA Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a “Gyere haza fiatal” elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron.

Kérdem én: az idősek meg maradjanak külföldön?!

Czomba Sándor közölte, hogy elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Mint mondta, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nem csak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.

Reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban elfogy a rendelkezésre álló keretösszeg, és a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek „hazahozni”, mert országhatáron belül is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”.

A külföldön dolgozó magyar fiatalok köszönik, de nem kérnek a hazacsábító programból

Gyere haza fiatal!” – ilyen kedvesen invitáló programmal parancsolná, mintsem csábítaná a kormány, hogy jöjjenek haza a külföldön dolgozó magyar fiatalok. A reakciók alapján a program egyelőre nem győzte meg őket.

A program célja, hogy a fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával. Elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni.

A külföldön elő fiatalok reakciói szerint a program egyáltalán nem csábító és ettől nem fognak hazajönni.

Az Írországban élő és dolgozó Petra a kormány bejelentésére ezt írta Facebook oldalán:

Örülnék, ha a kormány esetleg először arra költene, hogy megkérdezze az ügyeskezű fiatalokat, akik már legalább pár éve kint élnek, hogy miért NEM mennek haza, és esetleg először arra költene pénzt, hogy azon változtasson.

Zsuzsa, New York, Egyesült Államok:

Az otthonom ott van, ahol engem és a munkám megbecsülik. Ahol támogatnak abban, hogy azt tanuljak, amit szeretnék. Ahol az állam, a kormány nem akar az élet számlatan területén beleavatkozni a magánéletembe.

Péter, Burton-Upon-Trent, Anglia:

50 fiatal első körben. A bevallott londoni 200 ezerből legalább a fele fiatal. Számoljunk: 1 fiatalra jut 2 millió forint. Ebből lesz munkája, lakhatása, tisztességes jövedelme? Ha kinn keres alaphangon 1000-1200 fontot, de jó szakmával, jó nyelvtudással nyilván többet, vagy sokkal többet. Miért is menne haza? Naponta változnak a feltételek. Semmi nem tervezhető hosszútávon. Ez megint egy ötletelés. Lufi, ami szépen majd leereszt, de elmondhatják, hogy megpróbálták. Ja és a pénznek minimum fele a kamu munkavégzések fejébe a “tanácsadók” zsebébe vándorol. A fiatalok (a jövő generációja) elmennek, a vazallusok maradnak. A mérhetetlen/mértéktelen harácsolás így pusztít el egy országot!

Gréta, Pfaffstätt, Ausztria:

Ember! Munkahelyem volt régen is Magyarországon, de amíg Magyarországon 270 eurot kaptam, mint köztisztviselő, itt pedig húsüzemben kapok 1400-1500 euro között, addig te hiába adsz nekem lakhatási támogatást, ha nincs miből fizetni Magyarországon. Te idióta!

János, Németország:

Dehogy megyek, itt Németországban legalább nyugodtan és biztonságban nevelhetem a lányaimat!

Ágnes, Ausztria:

Ha Magyarországon megadnák azt a bért, amit itt kapok, akkor sem mennék már haza, mert itt nagyon nyugodt környezetben élek és dolgozok. Bármennyire is fáj, de ezt otthon nem kaphatom meg.


Eredeti cikk: propeller.hu

Hozzászólások

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Laszlo Tok szerint:

  sok sikert nekik,
  ha hozzam fordulnak en lehet, hogy kaphato is lennek ra, mert csak Mo a hazam, hiaba van itt Londonban jo munkam, viszont igazi baratok, baratno nelkul sokszor igen nehez..
  szoval nalam lehet probalkozni es a feltetelek sem olyan magasak 🙂
  so come on Viktor 🙂

 2. Laci szerint:

  Közel húsz évemet áldoztam munkával magyarországon, hiába. A múlt és jelen hazug kormányai, tolvaj vezetői elérték azt, hogy soha ne akarjak többet magyarországon élni.

 3. Lexi szerint:

  Én megyek nagyon szívesen, ha kifizetik a munkámért ugyanazt a bért, amit itt kapok. Rettentően szenvedek a honvágytól és szeretnék hazamenni. De ilyenkor mindig eszembe jut, hogyha kapnék is munkát, éppen annyira lenne elég, hogy ne haljak éhen. Márpedig annyiért meg élni se érdemes, nemhogy gürizni. Üdv Londonból