Lemondott Cameron! Döntöttek a britek: Kilépés az EU-ból

cameron_lemondA Brexit-döntés eredményének bejelentése után egy órával lemondott Cameron a brit miniszterelnök, októberre tette távozásának idejét. Péntek reggel hivatalosan is bejelentették, hogy a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást. Jenny Watson, a brit választási bizottság elnöke Manchesterben közölte, hogy a kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A brit külügyminiszter 8 óra előtt még azt nyilatkozta, hogy az EU-ban maradás, vagyis a brimain mellett kampányoló David Cameron kormányfő nem mond le, hivatalában marad. Philip Hammond pénteken a Sky Newsnak azt mondta: a kormányfő “világossá tette, hogy bármi is lesz a referendum eredménye, továbbra is ellátja feladatát.”Az országnak folytonosságra és stabilitásra van most szüksége” – tette hozzá.

A brit miniszterelnök a magyar idő szerint pénteken negyed 10 után tett hivatalos nyilatkozatában azonban közölte, hogy új vezetőre van szükség az új helyzethez, és legkésőbb októberig távozik posztjáról.

Több mint 33 millió ember voksolt a csütörtöki népszavazáson, és a többség a kilépésre voksolt, amit tiszteletben kell tartani – mondta a miniszterelnök a Downing Streeten, ahonnan élőben közvetítette nyilatkozatát a média. David Cameron gratulált a kilépés mellett kampányoló pártoknak, ugyanakkor hangoztatta saját álláspontját is, amely szerint Nagy-Britannia nagyobb biztonságban lett volna az EU tagjaként.

Elmondta, hogy büszke az országra, és azokra a lépésekre, amelyeket az elmúlt években megtettek. Jelezte egyben, hogy a brit gazdaság alapjai erősek.

© AFP / Adrian Dennis

Ezután bejelentette távozási szándékát. Közölte: szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne a kormányfő, miután az új helyzethez új vezetőre van szükség.

A 49 éves David Cameron 2010. május 11-e óta az Egyesült Királyság miniszterelnöke.


Forrás: hvg.hu

Hozzászólások

You may also like...