Dupla vagy semmit játszik David Cameron Budapesten

cameron-orban-1024x576Nem nevezhető udvariassági látogatásnak David Cameron és Orbán Viktor budapesti találkozója. A brit kormányfőnek minden eddiginél nagyobb szüksége van magyar kollégája támogatására, akitől azt reméli, meg tudja győzni a visegrádi négyeket reformtörekvései szükségességéről. Ha nem sikerül nagyszabású terve, saját politikai karrierje is veszélybe kerülhet.

Nem a jó barátságnak, és nem is Orbán Viktor személyének szól David Cameron budapesti villámlátogatása. A brit miniszterelnök leginkább saját választói miattturnézza végig a közép-európai országokat, hiszen ha nem sikerült meggyőznie Brüsszelt az EU reformálásáról, akkor nemcsak országa kiválását, hanem elemzők szerint saját politikai karrierjét is kockáztatja.

David Cameron nemcsak Orbán Viktort, az összes uniós vezetőt körüludvarolja

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Jó a viszony, csak sok a gond

A téttől függetlenül az már most biztos, hogy a két politikus sajtótájékoztatóján a „jó hangulatú megbeszélés” fogalom elő fog kerülni. A két kormányfő a politikában régi szövetségesnek számít. Viszonyuk akkor szilárdult meg, amikor 2014-benegyütt próbálták megakadályozni, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke. Sikerrel ugyan nem jártak, de azóta is számíthatnak egymásra, különösen uniós ügyekben. Érdekesség, hogy amikor a magyar kormányfő utoljára hivatalos látogatáson Londonban járt, az éppen brit kollégája 47. születésnapjára esett.

Mindezt most alaposan próbára teheti Cameron brit népszavazási kampánya, és az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok kérdése. Nagy-Britanniában ugyanis még 2017 előtt szavazhatnak arról az állampolgárok, akarják-e, hogy országuk az Európai Unió tagja maradjon.


Forrás: Origo

Hozzászólások

You may also like...