Egyszerű regisztráció kell majd Nagy-Britanniában maradáshoz

Pár perces regisztrációra lesz csak szüksége a Nagy-Britanniában élők számára a Brexit életbelépése után.  Erre tett ígéretet a kormány képviselője a parlamenti meghallgatásán. 

Bizony nem mindegy, hogy:

Nyolcvanöt oldalas kérdőív helyett csak hat-nyolc kérdés

Brandon Lewis a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának keddi meghallgatásán kijelentette:

a letelepedett státusért folyamodó külföldi EU-állampolgároknak várhatóan “hat-nyolc” kérdésre kell majd válaszolniuk az erre létrehozott online felületen, és két héten belül választ kapnak a brit hatóságoktól.

A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint az eljárás a már törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokra vonatkozik. Ők már pár perc alatt regisztráltathatják majd magukat egy on-line felületen állandó nagy-britanniai lakosként a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az uniós polgároknak egyelőre nem is kell tenniük semmit. A regisztráció lehetősége jövőre indul, és sokkal egyszerűbb lesz, mint a jelenlegi rendszer. Most egy 85 oldalas folyamodványt kell átolvasni és kitölteni. A válasz megérkezésére akár egy hónapot is kell várni.

A tartózkodási engedély elbírálása is egyszerű, és kérelmezőbarát lesz

Az elbíráló hatóságok abból az alapeseti feltételezésből fognak kiindulni, hogy aki letelepedett státusért folyamodik, az jogosult is a kérvény kedvező elbírálására.

Brandon Lewis egy feltett kérdésre úgy válaszolt: csak olyan esetekben tudja elképzelni a folyamodvány elutasítását, amikor a kérvényezőről kiderül, hogy bűncselekményekért elítélték, vagy körözés alatt áll. Továbbá még akkor is, ha valaki hamisan állítja, hogy külföldi EU-ország állampolgára.

Brandon Lewis megerősítette, hogy az állandó nagy-britanniai tartózkodási engedély kérelmezése alapesetben pénzbe kerül majd. Ugyan a brit kormány még nem döntött a pontos díjról, de az nem fogja meghaladni a brit útlevelek kiállításáért fizetendő illetéket. A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni.


Forrás: zarojel.hu

Hozzászólások

You may also like...