Elgáncsolhatják a Brexitet a Visegrádi Négyek

visegradi4ekA visegrádi négyek (V4) készek megvétózni minden olyan megállapodást Nagy-Britannia és az Európai Unió között, amely korlátozná a munkavállalási jogokat brit földön – mondta szombaton Robert Fico szlovák miniszterelnök a Reuters brit hírügynökségnek.

 A V4-es országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) nem kötnek kompromisszumot. Ha úgy találjuk, hogy nem bánnak egyenlően a Nagy-Britanniában élő és dolgozó emberekkel, akkor megvétózunk bármiféle megállapodást az EU és Nagy-Britannia között” – szögezte le Fico az interjúban.

A brit-EU megállapodást azért kell megkötni, mert a brit lakosság többsége a júniusi népszavazáson az Európai Unióból történő kiválás (Brexit) mellett döntött.

Fico kifejtette véleményét az ukrán-orosz helyzetről is. Meglátása szerint Ukrajna kevésbé teljesíti a minszki béketervben foglalt kötelezettségeit, mint Oroszország, jóllehet mindkettő megsérti az egyezséget. “Ugyanakkor a kép árnyaltabb annál, semhogy kijelentsük: Ukrajna a jó fiú, Oroszország meg a rossz” – fogalmazott.

A szlovák kormányfő szerint erőteljesebben kell követelni, hogy az Európai Unió oldja fel a Krím bekebelezése miatt Moszkva ellen foganatosított szankciókat. Fico úgy értékeli, hogy a büntető intézkedések hatástalanok, ugyanakkor sértik az Európai Unió és Szlovákia gazdasági érdekeit, az Egyesült Államoknak viszont kedveznek. Hozzátette azonban, hogy tiszteletben tartja az EU-szolidaritást a kérdésben.

 Korábban is jelent meg cikk egy cikk az Origo-n, de túl sok a kérdőjel és még mindig a “felsőbbrendű” Angliáról van szó:

Megnyugodhatnak az angliai magyarok

Nagy-Britannia brexitügyi minisztere szerint “nagyvonalú” megállapodás várható London és Brüsszel között a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogainak csorbíthatatlanságáról, de azt nem zárta ki, hogy a jövőben, “egy bizonyos időpont után” az újonnan érkezőkre már nem vonatkoznának ugyanezek a jogok.

David Davis, aki a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjút, elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi uniós polgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.

“Nagyvonalú megállapodás lesz a már itt tartózkodó EU-migránsok ügyében, és nagyvonalú megállapodást kötünk az EU-ban élő britek ügyében is” – fogalmazott a veterán konzervatív párti politikus, akit Theresa May miniszterelnök állított a brit EU-tagság megszűnési folyamatának irányítására újonnan létrehozott minisztérium élére. 

Letelepedési kérdések

A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja is az, hogy viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve ez uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése. 

Egyelőre biztosan maradhatnak Angliában az uniós munkavállalók

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Arra a kérdésre azonban, hogy mi történik, ha még Nagy-Britannia kilépése előtt esetleg meredeken növekedne a külföldi EU-tagállamokból érkező letelepülők száma, Davis kijelentette, hogy ha ez bekövetkezik, “azzal foglalkozni kell”. A brexitügyi miniszter szerint számos lehetőség van, ezek közé tartozhat például, hogy a korlátlan idejű letelepülés joga csak azokat illetné meg, akik egy bizonyos meghatározott időpont előtt érkeznek Nagy-Britanniába, az utána érkezőkre már nem. 

Nem az első ajánlat a végső

Davis hangsúlyozta azonban, hogy ezeket a döntéseket “nem találgatásokra, hanem a realitásokra alapozva” kell majd meghozni. Kijelentette azt is: bízik abban, hogy Nagy-Britannia megtarthatja hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához úgy, hogy közben szabályozza a bevándorlást. 

Ezt a kombinációt EU-illetékesek egyértelműen kizárták, Davis azonban kijelentette, hogy jelenleg “mindenki a kiinduló tárgyalási pozícióit foglalja el”, és nyilvánvaló, hogy az uniós illetékesek ebben a szakaszban “keményen fogalmaznak”. “Ha az ember egy ház vagy egy autó megvásárlásáról tárgyal, akkor sem az első ajánlata a végső” – tette hozzá. 


Forrás: alfahir, origo, mhir24.com

Hozzászólások

You may also like...