Elképesztő brüsszeli javaslat: a Brexit vágja ketté Nagy-Britanniát

Elfogadta az Egyesült Királyság Uniós kilépésének feltételeiről szóló egyezmény első hivatalos jogi változatát szerdán az Európai Bizottság. Michel Barnier, az EU kilépésügyi főtárgyalója ezt sajtótájékoztatón jelentette be. Elmondta, hogy a most közzétett 120 oldalas dokumentum semmiféle újdonságot nem tartalmaz. Mindössze arról van szó, hogy jogi nyelvezetre „fordították le” az eddigi megállapodásokat, és az EU ismert álláspontját.  FRISSÍTÉS: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön kijelentette, hogy ezt a dokumentumot terjesztik a 27-ek elé. Ha addig Londonnak van jobb megoldása az ír határkérdésre, nyitottak a változtatásra. Tusk csütörtök délután Londonba látogat, és megkísérli tisztázni az ír határra vonatkozó javaslatot Theresa May-jel.

Elképesztő brüsszeli javaslat: a Brexit vágja ketté Nagy-Britanniát
Több tüntetéssel tiltakoztak már az ír-brit határ ellen (forrás: Flickr)

Egy országot átvágó javaslat, jogi nyelvezetbe csomagolva

Michel Barnier kijelentette, hogy a tervezet elfogadása kulcsfontosságú pillanat. Remélhetőleg ez majd lehetővé teszi az egyeztetések felgyorsítását.  “Ha sikerre szeretnénk vinni ezeket a tárgyalásokat, akkor fel kell gyorsítanunk a tempót.”

A főtárgyaló röviden vázolta: a dokumentumban foglaltak biztosítják az állampolgárok jogainak védelmét, a pénzügyi kötelezettségvállalások tiszteletben tartását. Továbbá azt, hogy nem állítják vissza a “kemény határellenőrzést” Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

A bizottság honlapján elérhető tervezet értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak. Így természetesen a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá vonatkozóan. Ebben az esetben egyfajta „közös szabályozási térség” alakulna ki Írország, és Észak-Írország között. Egészen addig, amíg a későbbiekben nem találnak más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére.

Ez a javaslat jelentősen fokozza a feszültséget a felek között. Barnier azonban ezt nem így látta. Kijelentette: „ez a megoldás nem keltene zavart az Egyesült Királyság alkotmányos vagy intézményi rendjében”. Majd hozzátette: ebben a helyzetben higgadtságra és pragmatizmusra van szükség. Nem véletlenül, hiszen London korábban tiltakozását fejezte ki az ilyen megoldás ellen. Ugyanis ebben az esetben Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze között jönne létre vámhatár.

May: ez az ország alkotmányos egységét veszélyezteti

At today MPs asked about the border between Northern Ireland and the Republic of Ireland, fracking and more. Find out what else was asked http://www.parliament.uk/business/news/2018/february/prime-ministers-questions-28-february-2018/ 

Prime Minister’s Questions: 28 February 2018 – News from Parliament

MPs put questions to the Prime Minister in the House of Commons

parliament.uk

Theresa May, brit miniszterelnök a londoni Alsóház szerdai ülésén, képviselői kérdésre válaszolva élesen tiltakozott az EU-s javaslat ellenLeszögezte, ha a bizottsági javaslatot jelenlegi formájában érvénybe léptetnék, az az Egyesült Királyság saját belső piacát ásná alá. Veszélybe sodorná az ország alkotmányos egységét, mivel az Ír-tengerre – vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé – helyezné át a vámhatárt.

    “Nincs olyan brit miniszterelnök, aki ilyesmibe valaha is beleegyezne” – jelentette ki Theresa May.

A brit kormányfő megerősítette: “kristálytisztán” tudomására hozza majd álláspontját Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének “és másoknak is”. Miszerint: a brit kormány soha nem lesz hajlandó ilyen megoldás elfogadására.

Ezt követően David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter válaszolt az árnyék-külügyminiszter sürgősséggel beterjesztett kérdésére. Határozottan leszögezte, hogy Nagy-Britannia kormánya soha nem fogadna el olyan megoldást, amely veszélyeztetné az Egyesült Királyság gazdasági vagy alkotmányos integritását. Lidington hozzátette: a brit kormány nem fog beleegyezni abba sem, hogy Észak-Írország és Írország között ismét “kemény”, fizikai határellenőrzési rendszer jöjjön létre.

London és az Európai Unió között az Írország és Észak-Írország közötti jövőbeni határellenőrzés kérdése az egyik legsarkalatosabb vitapont. Ugyanis az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unió egységes belső piacáról és vámuniójából is. Az EU-ban maradó Írország viszont továbbra is tagja lesz e két fő integrációs szerveződésnek. Észak-Írország és Írország határa lesz a brit EU-tagság megszűnése után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ezen a határon jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs.

Boris megoldaná…

Az ügyben súlyos bírálatok érték a héten Boris Johnson, brit külügyminisztert. A BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta: az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés kérdését műszakilag könnyedén meg lehet oldani. Úgy, ahogy a londoni belvárosban ellenőrzik, hogy az autósok befizették-e a díjat. A brit főváros belső kerületeibe magángépjárművekkel behajtó autósoknak hétköznaponként 11,50 fontot kell fizetniük. A díjfizetést teljesen automatizált rendszám-felismerő kamerarendszer ellenőrzi. Más fizikai ellenőrzési rendszer a díjfizetési zóna határán nincs. Nos, ez aligha tűnik megfelelő eljárásnak egy vámhatáron.


Forrás: zárójel.hu

Hozzászólások