Gigabírság: “ismeretlen” tábla szedi áldozatait az autópályákon

trafipaxt5Nem viccelnek az osztrákok, sorra küldik a fizetési felszólításokat a magyar autósoknak. Elbújni a hatóságok elől a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően egyre nehezebb, bizonyos esetekben a bírság akár millió közeli is lehet.


Már javában zajlik a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonása: az elmúlt időszakban például több magyar postaládájában landolt Ausztriában feladott fizetési felszólítás – számolt be róla nemrég az M1 Híradó. Habár a levél pecsét és aláírás nélküli, illetve se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek hozzá, többnyire mégis hivatalosnak tekinthető.

A határozatokat nem a rendőrség, hanem a járási elöljáróság küldi ki; a bírságok behajtásához pedig jogsegélyt kérnek a magyar hatóságoktól. Egy közlekedési szakjogász szerint amennyiben a címzett megbizonyosodott arról, hogy a bekérőt az arra jogosult szabálysértési hatóság állította ki,

érdemes mihamarabb befizetni a bírságot, ellenkező esetben ugyanis simán jöhet a behajtó.

Az európai országok – Görögország, Horvátország, Írország és Olaszország kivételével – tíz éve állapodtak meg arról, hogy jogsegélyt nyújtanak egymásnak többek között a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához. Az egyezmény a 70 euró, vagyis nagyjából 21 ezer forint feletti bírságokra vonatkozik. Hetven euró alatt minden ország maga próbálja behajtani a pénzt.

Ausztriában nem viccelnek!

Mivel a téli időszakban a legtöbben nyugati szomszédunkat keresik fel, és innen érkezik a legtöbb fizetési felszólítás is, ezért górcső alá vettük a leggyakoribb közlekedéssel kapcsolatos ellenőrzéseket és természetesen a lehetséges büntetéseket:

  • Gyorshajtás: Ausztriában rendkívül komolyan veszik – és rendszeresen ellenőrzik is – a gyorshajtást. Az érvényben lévő rendlekezés értelmében – súlyosságtól függően – a szabálysértési eljárás elindítása, és a bírság kiszabása mellett, akár 6 hónapra is bevonhatják a jogosítványt.
  • Kötelező felszerelés: November 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén a járművek csak téli gumival és hólánccal felszerelve közlekedhetnek. A mulasztástól, vagy az esetleges baleset okozásától függően a büntetés 35 eurótól egészen 5 000 euróig is terjedhet. Sőt, súlyos szabálysértés esetén a hatóság a gépjármű forgalomból történő kivonását is elrendelheti. A téli gumi és a hólánc mellett szintén kötelező a fényvisszaverő mellény.
  • Követési távolság: Az osztrák autópályákon követési távolságmérő készülékeket is alkalmaznak a hatóságok. A főszabály szerint minden közlekedőnek be kell tartania a 0,8 másodperces követési távolságot. Ha ez nem történt meg, jön a csekk.
  • Alkoholfogyasztás: Ausztriában megengedett az alkohol kismértékű fogyasztása, de a véralkoholszint nem lehet magasabb, mint 0,5 ezrelék. Persze ezen érték alatti alkoholfogyasztás esetén is elveheti a rendőr a slusszkulcsot (ha úgy ítéli meg), és bírságot is kiszabhat (3 ezer euróig), de a jogosítványt nem vonhatja be. Viszont 1,6 ezreléken felüli véralkoholszint esetén legkevesebb hat hónapra vonják be a jogosítványt és az elkövetőnek akár 6 000 eurós büntetést is kiszabhatnak.
  • Parkolás: Ha tiltott helyen állunk meg, a rendőrök már 10 perc esetén sem elnézőek, a pénzbüntetés pedig 20-50 euró lehet. Ha járművünk még akadályozza is a közlekedést, akkor el is vontatják az autót, és csak kb. 200 euróért szerezhetjük vissza.
  • IG-L: Bár a szabályozás már több mint 10 éve hatályos, azonban a mai napig ismeretlen a legtöbb magyar számára. Az “IG-L” átmeneti sebességkorlátozást jelöl az osztrák autópályákon, gyorsforgalmi utakon, és kemény bírságokat szabhatnak ki miatta. A szabályozás (IG-L: Bundes-Immissionsschutzgesetz-Luft) célja az emberek, állatok, növények, földterületek védelme, megóvásuk a káros környezeti hatásoktól, így a légszennyezéstől, a zajártalomtól. Mérsékelt sebességnél ugyanis alacsonyabb a fogyasztás és kevesebb üzemanyagból kevesebb káros kipufogógáz termelődik. Tehát, ha az “IG-L” jelzést látjuk valamelyik osztrák útszakaszon, akkor a légszennyezési érték az adott területen túl magas. Ilyenkor tehát környezetünk megóvása érdekében kiemelten figyeljünk sebességünkre. De nem csak ezért érdemes lassítani. Amennyiben ilyen jelzés alatt lépjük át a megengedett maximum sebességet, akkor nem a sebességtúllépés miatt kell büntetést fizetnünk, hanem környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót (~850 ezer forint) is!

    forrás: pénzcentrum.hu

Hozzászólások