Ha külföldről jársz haza orvoshoz, megbírságolhatnak!

Akárywjulxff_2_1000x700 bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből – írta a Magyar Idők, amely ugyebár gyakran kommunikálja a kormányzati szándékot, és ebből fakadóan sokszor előrejelzi a kormányzati intézkedéseket.

Az Európai Gazdasági Térségen belül mindenki csak egy országban fizethet egészségbiztosítást, és főszabályként az ellátást is ott veheti igénybe. A külföldön élő és munkát vállaló magyaroknak így abban az országban kell(ene) bejelentkezniük a helyi egészségbiztosítóhoz, ahol dolgoznak, és egészségügyi problémájukkal orvoshoz is ott kell(ene) menniük – írta a kormánypárti lap.

A becslések szerinti 500-600 ezer, döntően Nyugat-Európában munkát vállaló honfitársunk jelentős része nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ugyanis a jogszabály 2009-es hatályba lépése óta összesen 262 ezren jelentették be az adóhatóságnak, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást, és adták vissza arra az időre magyar tajkártyájukat. A legkevesebben, alig tízezren 2010-ben, a legtöbben, 65 500-an tavalyelőtt jelentkeztek ki, illetve vissza a magyar tb-rendszerbe a külföldön élő magyarok közül. Az utóbbiak száma 2010-ben még csak 1383 volt, 2015-ben viszont már 7399-en kérték tajszámuk aktiválását.

A bejelentést elvileg a külföldi munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül meg kell tenni, különben akár mulasztási bírságot is kiszabhatnak a renitensre – hívta fel a figyelmet a Magyar Idők.

Ugyanakkor arra nem tért ki a lap cikke, hogy hiába nem jelentkezik ki valaki itthon a TB-rendszerből, ha külföldről nem fizeti a járulékot, ellátást elvileg akkor sem kéne kapnia, hiszen a biztosítási fedezet hiányának látszania kell az orvosi rendelőkben, a kórházakban és a gyógyszertárakban is, amikor a beteg vizsgálatra jelentkezik vagy vényt váltana ki. Tehát a probléma remélhetőleg nem rendszerszintű, vagy ha igen, akkor a rendszerben lehet a hiba.

Miért épp most jelent meg a médiában?!

Kapcsolódó cikkek:

Több mint félmillió TB nélküli beteg kapott júliusban orvosi ellátást

Több mint félmillióan vettek igénybe egészségügyi ellátást júliusban úgy, hogy elvileg nem lettek volna rá jogosultak, mert ők vagy a munkáltatójuk nem fizetett járulékot. Lassan tíz éve, hogy a páciensek tajszámát képesek ellenőrizni az egészségügyi szolgáltatók, akiknek azonban akkor is el kell látniuk a betegeket, ha azok egészségbiztosítási jogviszonya éveken át rendezetlen.

Bár már közel tíz éve online ellenőrizhető a betegek tajszáma, az egészségügyi szolgáltatók egyetlen magyar állampolgárt sem utasíthatnak el, vagy senkivel sem fizettethetik meg az ellátás költségét.

  • Csak júliusban több mint félmillió betegnél mutatott rendezetlen egészségbiztosítási jogviszonyt a rendszer, ez a szám 2006-ban még mintegy 1,3 millió volt.
  • Havonta átlagosan 190 ezren fizetnek úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot olyanok, akik más módon nem lennének jogosultak a tb terhére egészségügyi szolgáltatásokra. Ennek összege havi 7050 forint.
  • Míg 2010-ben csak 3,8 millió biztosított volt Magyarországon, 2014-ben már kétszázezerrel többen fizettek járulékot, ami már a lakosság 40 százaléka. A jogosultak száma ennél azonban lényegesen több. A szakrendelőkben havonta átlagosan 1,2 millió esetet látnak el, több mint 52 ezer páciensnél végeznek CT- vagy MR-vizsgálatot, és mintegy 210 ezer embert kezelnek kórházban.
  • A Magyarországon élő külföldiek (vagy a tartósan külföldön élő magyarok) megállapodást köthetnek az OEP-pel az egészségügyi ellátások igénybevételére: a nagykorúak után az érvényes minimálbér 50 százalékát (most 55 500 forintot), a 18 évnél fiatalabbak után a minimálbér 30 százalékát (most 33 300 forint – járulékot kell havonta fizetni. Ők csak sürgősségi fogászati ellátásra jogosultak, nem kerülhetnek fel a transzplantációs várólistára, és külföldön sem vehetnek igénybe egészségügyi ellátást a magyar biztosító kontójára. Idén július óta esetükben a “sárga lámpa” gyullad fel az online lekérdezésnél.

Forrás: MTI – Portfólió – Index

Hozzászólások

You may also like...