II. Erzsébet királynő jóváhagyta a Brexitet

II. Erzsébet királynő jóváhagyta és kihirdette a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását, így hivatalos lett a Brexit. A tágyalások a kilépésről viszont még korántsem érnek véget ezzel.  A tavaly júniusban beterjesztett tervezet többhavi vita, módosítási indítványok és ellenindítványok sora után, kompromisszumokkal kialakult végleges változatát múlt szerdán fogadta el a brit parlament.

A brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit megteremtő, átfogó törvény azonban korántsem a Brexit-tárgyalások végét jelenti.Csak annak a törvényi keretrendszerét hozza létre, hogy a brit jogszabálygyűjtemény működőképes maradjon a brit EU-tagság megszűnése után is.

A törvény sarkalatos elemei közé tartozik a brit EU-tagságot rögzítő, 46 éve elfogadott jogszabály visszavonása és az uniós eredetű jogszabálytömeg – 19 ezer jogszabály és rendelkezés – átvezetése a brit jogrendszerbe. Ez a brit EU-tagság jövő márciusban várható megszűnésének pillanatában történik meg.

FORRÁS: AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS

Az 1972-es csatlakozási törvény szerint az uniós szinten elfogadott új jogszabályok minden esetben brit törvényekké is válnak. Mivel a Brexittel ez a külső jogforrás megszűnik, ezért kellett a brit EU-tagság megszűnése előtt külön törvényt alkotni a csatlakozási törvény visszavonásáról.

John Bercow, az alsóház elnöke kedden jelentette be, hogy II. Erzsébet királynő hozzájárulását adta a törvényhez, amely így kihirdethetővé vált.


Forrás: origo.hu

Hozzászólások

You may also like...