Lassan eldől, hol lesz az új London

Hiába reménykednek benne a britek (pláne a fővárosban élők), majdnem lehetetlennek tűnik, hogy meg tudják tartani azokat a nemzetközi pénzintézeteket, melyek most Londont használják központként. Ráadásul bejelentkezett több nagyon erős vetélytárs is, nem egy közülük kormánytámogatással.

Ilyen vetélytárs Frankfurt, ahol támogatásra számíthatnak azok a pénzintézetek, amelyek a Brexit miatt kénytelenek elhagyni londoni székhelyüket – közölte az Európai Központi Bank szóvivője.

A Brexitet követően minden jel szerint az Egyesült Királyság kiszorul az unió egységes piacáról és megszűnik a pénzintézetek azon lehetősége is, hogy a szabadon kínálják szolgáltatásaikat a 27 uniós ország számára.

Gyakorlatilag 2019 tavaszáig lenne idejük a székhely áthelyezésére, de a legtöbb pénzintézet máris megkezdte a költözködés előkészítését – jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A gazdasági kérdésekre szakosodott brit napilap, a Financial Times felmérése szerint alighanem Frankfurt a legesélyesebb a legtöbb, eddig Londonban működő bank megnyerésére.

Tény, hogy az amerikai nagybankok közül a JP Morgan, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Merrill Lynch listáján első helyen szerepel Frankfurt, míg a Bank of America az ír fővárost, Dublint választja európai telephelyének.

Frankfurt mellett szól, hogy ott működik az Európai Központi Bank is. Ennek szóvivője kijelentette, hogy a Központi Bank tisztában van a pénzintézetek átköltözésével kapcsolatos anyagi problémákkal, ezért új székhelyük végleges kialakításáig támogatásra számíthatnak.


Forrás: hataratkelo.hu

Hozzászólások