Megszívjuk az angol jogsival a Brexit után?

A HVG és az AutoExpress cikke nyomán: A britek kilépésével az EU nem fogadja el a brit jogosítványt. Lehet azonban egy kiskapu. Vészesen közeleg az időpont, amikor a korábbi népszavazás eredménye miatt Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a döntés igen komoly problémát okoz majd a briteknek – és a szigetországban élő magyaroknak -, menet közben azonban egy sor olyan apróság is kiderül, ami a hétköznapi életet is befolyásolja majd.

Az AutoExpress beszámolója szerint most egy újabb ilyen dologra derült fény. Bár egyelőre hivatalos döntés még nem született, az Európai Bizottság szerint azok a brit autósok, akik az EU más országaiban szeretnének vezetni, erre nem lesz lehetőségük úgy, ahogy eddig.

A bizottság egyik előadásán arról beszéltek, hogy a britek számára az uniós jogon alapuló kötelezettségek mellett a jogok és az előnyök is megszűnnek. Mindez véget vetne a brit jogosítványok, jármű-nyilvántartási dokumentumok és szakmai alkalmassági bizonyítványok kölcsönös elismerésének.

Egy kibúvó lehet a britek számára: ha kiváltják a nemzetközi vezetői engedélyüket. Amelyik ország ugyanis aláírta a közúti közlekedésre vonatkozó 1949-es genfi határozatot, abban az országban a nemzetközi vezetői engedély birtokosa vezethet autót a saját jogosítványával.

Mindez jelenleg 5,5 fontba (kb. 2000 forint) kerül, és 12 hónapig érvényes. Ugyanakkor Németország például nem írta alá az egyezményt, így ott biztosan nem vezethetnek a brit jogosítvánnyal rendelkezők, így kérdésessé válik a kocsival hazautazás.

Gyanítható, ha ez bekövetkezik akkor Angliában meg az EU-s jogosítványokat nem fogják elfogadni, így illegalitásba kényszeríthetik a magyarokat,, hogy két ország vezetői engedélyével rendelkezzenek ami nem szabályos.


Forrás: hvg.hu

Hozzászólások

You may also like...