No roaming: csak a szolgáltatók fizetnek majd egymásnak!

Elhárult az utolsó utáni akadály is a roaming díjak megszüntetése elől, miután az érintett felek megegyeztek az EU-n belüli barangolás nagykereskedelmi árairól, amit egymásnak fizetnek majd meg a szolgáltatók. Az ügyfeleknek nem lesz plusz tétel.Az Európai Bizottság közlése szerint az unión belüli hívásoknál a szolgáltató cégek

 az egymás közötti nagykereskedelmi árat a hanghívások esetében percenként 5 helyett 3,2 eurócentben, az sms-ek árát 2 helyett 1 eurócentben határozták meg. A megegyezés szerint a jelenlegi 5 eurócent/megabájt internetes barangolás díja 5 év alatt a június 15-től érvényes 7,7 euró/gigabájtról 2022. január 1-ig fokozatosan 2,5 euró/gigabájtra fog csökkenni.

Ezekből az összegekből a szolgáltatók június 15-től már semmit nem terhelhetnek az előfizetőkre, és minden hívás, sms-küldés, vagy internetes barangolás esetében az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek.

Kivételt ez alól a folyamatos külföldi mobilhasználat képez, amelyet az uniós bizottság 4 hónapon túli idegen országban való tartózkodásban határozott meg. A folyamatosan külföldinek minősített mobilhasználat esetén a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, sms-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel.

A mostani megegyezés után már tényleg semmi nem jöhet közbe, nemrég ugyanis már a roaming eltörlésének végrehajtási rendelete is életbe lépett.


Forrás: hvg.hu

Hozzászólások

You may also like...