Októberben kerül bíróság elé a Brexit-per!

Prime Minister Theresa May speaks in the House of Commons in London during a debate on whether to renew the Trident nuclear deterrent. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Monday July 18, 2016. See PA story POLITICS Trident. Photo credit should read: PA Wire

Prime Minister Theresa May speaks in the House of Commons 

A londoni felsőbíróság tárgyalási napirendjére vette azokat a jogi kifogásokat, amelyeknek benyújtói szerint törvénysértő lenne, ha a brit kormány parlamenti jóváhagyás nélkül léptetné ki az országot az Európai Unióból. A bíróság eljáró tanácsa a keddi előzetes meghallgatás után bejelentette, hogy az ügyet októberben tárgyalja.

Kinek a joga a bejelentés?

A meghallgatáson a kormány jogi képviselői megerősítették, hogy Theresa May miniszterelnök az idén nem kívánja aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a kilépési folyamatot elindítja és szabályozza, s amellyel kezdetét veszi az a kétéves időszak, melynek végén a brit tagság minden további nélkül megszűnik.

A kormány jogi álláspontja az, hogy a cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik. A jogi kifogást beterjesztők szerint azonban egy ilyen lépés törvénysértő lenne parlamenti hozzájárulás nélkül, mivel Nagy-Britannia EU-tagságát törvény rögzíti, és ezt kormányzati döntéssel nem lehet felülírni.

ukpeople_eu

Igazi nagyágyúk mennek a bírók elé

Az ügyben számos beadvány érkezett, de a londoni felsőbíróság kedden úgy döntött, hogy az októberi eljárást az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya keresete alapján indítja el. A társaság – amelynek ügyfélkörébe tartozott már sok más híresség mellett Diana hercegnő, Károly trónörökös néhai felesége is – július elején jelentette be, hogy jogi eljárást indított az 50. cikkely parlamenti jóváhagyás nélküli aktiválásának megakadályozására.

A Mishcon de Reya a Downing Streetnek küldött akkori átiratában közölte: jóllehet a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a többség kifejezésre juttatta azon kívánságát, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból, a döntés a kilépési folyamat elindításáról azonban a brit alkotmányos berendezkedés alapján a parlament hatáskörébe tartozik.

A jogi iroda részletes állásfoglalása szerint a népszavazás eredményéhez nem fér kétség, ám a referendum önmagában nem bír kötelező jogi erővel, és a parlament akkor teljesíti demokratikus kötelességét, ha a népszavazás eredménye mellett “más tényezőket is” figyelembe vesz végső döntésének meghozatalához.

A Mishcon de Reya szerint ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra alapuló megfelelő alkotmányos eljárás, akkor törvénysértő lenne a brit kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és ebben az esetben a kilépési értesítés jogilag megtámadható lenne.


Forrás: tozsdeforum.hu/MTI

Hozzászólások

You may also like...