Olcsóbban repülhetnek Májustól a gyermekek, családok

A britRepülés, repjegy kormány 2014 decemberi bejelentése szerint, 2015. Május 1-től a 12 év alatti gyermekre vonatkozó légiforgalmi adó eltörlésre került mind az új, mind a már meglévő turista osztályú foglalásokra. A májusi hosszú hétvégék és a közeledő nyári vakációk megterhelhetik a kasszát amikor repülőutas külföldi nyaralást illetve magyarországi látogatást tervez a család. Az idei május kedvezően indulhat a 12 év alatti kisgyermekkel utazó családoknak.

Olcsóbban repülhetnek a gyermekek

A repülőjegy árában a menetdíj mellett többek között szerepel a légiforgalmi adó is. Légiforgalmi adó (Air Passanger Duty – APD) az Egyesült Királyság területéről induló járatok utasaira vonatkozik melyet a légitársaságok a HMRC-nak fizetnek, azonban ezt tovább terhelik az utasokra. Az adó összege célállomás és az utazási osztály függvényében £13-tól £71-ig terjed.

A brit kormány tavaly év végi bejelentése szerint idén Május 1-től a 12 év alatti gyermekre vonatkozó légiforgalmi adó megszűnik mind az új, mind a már meglévő turista osztályú foglalásokra elhagyva az országot.

Ennek értelmében mindazok akik meglévő foglalással rendelkeznek május 1. után és 12 évnél fiatalabb gyermekkel utaznak, az adó visszatérítésre jogosultak.
Már meglévő foglalások esetében célszerű átnézni a légitársaság által küldött részletes számlát, melyben tételesen felsorolják a fizetendő összeget. Amennyiben ezen a 12 évnél fiatalabb gyermek repülőjegyének tételei között szerepel a légiforgalmi adó (APD) érdemes mielőbb megkeresni az adott légitársaságot vagy utazási irodát. Bár néhány légitársaság automatikusan utalja vissza a már megfizetett adó összegét a fizetési móddal megegyezően, néhány cégnél azonban az erre vonatkozó nyomtatványon lehet csak az adót visszaigényelni.

The British Air Transport Association (BATA) szerint a légitársaságonként változó visszatérítési mód azért van, mert az egyes cégek nem ugyanazon információkat kérik a foglalás során. Amíg néhány társaságnál a jegyfoglalás során szükséges megadni az utasok életkorát (ezek a cégek automatikusan visszatérítik az adót) addig néhányan csak az (online) utasfelvétel alatt kérik a személyi adatokat (ebben az esetben a szülőknek kell igényelni az adó visszatérítését).
A Budapestre repülő társaságok közül a British Airways közvetlen foglalás esetében automatikusan, a fizetéskor használt kártyára utalja vissza az adó összegét. Azok akik utazási ügynökségen keresztül foglaltak, rajtuk keresztül igényelhetik vissza az adót is.

Az Easyjet közleménye szerint, a cég az utasok életkorának megadásakor automatikusan törölte a 12 éven aluliaknál adóját. Amennyiben ez nem történt meg, az Easyjet honlapján az adatok megadását követő 7 napon belül az összeget is visszatérítik.

A Norwegian Airlines utasainak a légitársaságot kell keresni amennyiben a foglalás közvetlenül velük történt, illetve az illetékes utazási irodát.

A Ryanairrel utazók az erre kiállított nyomtatványon igényelhetik vissza az adót, akár közvetlenül a céggel, akár utazási irodán keresztül foglaltak.

A Wizzair utasai is a cég ügyfélszolgálatához forduljanak – akár közvetlenül, akár utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, itt egyébként az életkort igazoló dokumentumot is be kell mutatniuk a visszaigényléshez. Amíg az első három cég a május 1 utáni új foglalásoknál automatikusan törölte a légiforgalmi adót a 12 évnél fiatalabb gyermekek után, a Wizzair nem vezeti be ezt a gyakorlatot. Náluk az új foglalások esetében is a fenti eljárás él.

A légiforgalmi adó mértéke egy Budapest-London úton átlagosan £13 fejenként.

2016 májusától bővül a kedvezményezettek köre, a 12-16 éves gyermekre vonatkozóan sem kell aggódni a légiforgalmi adó miatt a kormány decemberi döntése értelmében.


Eredeti cikk: huniverse.tv

Hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Charles szerint:

    Idővel talán megéljük, hogy mindenkinek olcsó lesz..