Robbanások Brüsszelben a reptéren és a metróban

terrorveszelyRobbanások Brüsszelben, 11 halott, 25 sebesült! Magyar áldozatok is vannak.  Maelbeek/Maalbeek csak egyetlen metrómegállóra, néhány száz méterre van a Schuman tértől, ahol több uniós intézmény központja található. Itt van az Európai Bizottság főhadiszállása, valamint az állam- és kormányfői csúcsoknak, miniszteri üléseknek helyet adó Justus Lipsius épület. Innen a Rue de la Loi alatt megy tovább a metró a megállóig, ahol a robbanás történt. Az utat uniós zászlók szegélyezik, mert az Európai Bizottság számos főigazgatósága itt kapott helyet.

Az EU központjától egy megállóra robbantottak

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.

Brüsszel: Dupla robbantás a reptéren! Eddig 11 halott és 25 sebesült! Hatalmas a pánik, remegnek az emberek. Ez a mi Európánk mostanában. :/

Közzétette: A Mi Európánk – 2016. március 22.

Papp Károly, az ORFK vezetője az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt bejelentette: a keddi brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.

Azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

Nem sokkal Papp Károly bejelentése után Pintér Sándor belügyminiszter közölte: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.

Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség. Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Emlékeztetőül: a terrorkészültségi fokozatok rendje
A kormány 2015 novemberében szabályozta újra a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjét. A terrorkészültségi fokozatoknál jelentős változás volt, hogy a számozást megfordította, ebből volt is egy kis zavar, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyszer még a régi rend alapján beszélt az akkori aktuális fokozatról, Kovács Zoltán kormányszóvivőnek kellett helyesbítenie.

A novemberben elfogadott kormányhatározat szerint a belügyminiszter a tényleges fenyegetettség mértékének megfelelő fokozatot egész Magyarországra vagy egy meghatározott területre is elrendelheti. A fokozatok az alábbiak:

4-es fokozat – Ez a legenyhébb. Akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk alapján az Európai Unió, illetve a NATO valamelyik tagállamában terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn.

3-as (közepes) fokozat – Akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az EU, illetve a NATO valamelyik tagállamában, vagy pedig ha valamelyik szomszédos államban terrorcselekményt követtek el. Ez a fokozat volt érvényben máig.

2-es (magas) fokozat – Akkor kell elrendelni, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre. Ezt rendelte el ma a brüsszeli terrortámadások után a kormány.

1-es (kritikus) fokozat – Akkor rendelhető el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el, vagy pedig Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.


Forrás: index.hu & Hvg.hu

Hozzászólások

You may also like...