Teherautóval hajtott valaki a tömegbe Berlinben a karácsonyi vásáron (frissítve)

Az első beszámolók szerint egy ember életét vesztette, többen megsérültek.

Egyelőre nem tudni, hogy baleset történt-e vagy terrortámadásról van szó, sokat mondó azonban, hogy szemtanúk elmondása szerint az autó fékezés nélkül, 60 km/h-val hajtott a tömegbe. A Welt információi szerint a rendőrség napok óta tudott olyan fenyegetésről, melynek a karácsonyi vásár volt a célpontja. Videó:

Frissítés:

Egyelőre nem sikerült igazolni, hogy a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás ügyében őrizetbe vett gyanúsított követte el a bűncselekményt – jelentette be kedden Klaus Kandt, a német főváros rendőrségének vezetője.
  • A berlini rendőrség a jelek szerint nem a gyanúsítottat fogta el
  • A tettes feltehetően szabadlábon van, a készültségi szint továbbra is magas a városban
  • Merkel valószínűsíti, hogy menekült követett el terrortámadást, de még nem fogalmazott egyértelműen
  • Németország belügyminisztere szerint kétségtelen, hogy terrortámadás történt

A berlini biztonsági szervek vezetőinek közös sajtótájékoztatóján Klaus Kandt kiemelte: a vizsgálatokat még nem zárták le, de egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy a gyanúsított ült a volánnál a támadás idején.

Előzőleg a Die Welt című lap a hírportálján magas beosztású rendőrségi tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, hogy a nyomozók már megállapították, hogy a terhére rótt bűncselekményt tagadó gyanúsított nem érintett az ügyben.

Ezzel új helyzet állt elő: az igazi tettes ismeretlen és szabadlábon van.

Klaus Kandt a sajtójelentést lényegében megerősítve hangsúlyozta, hogy a terrorveszély továbbra is magas Berlinben, ezért megerősítik a biztonsági intézkedéseket, az utcákon, tereken „erőteljes” a rendőri jelenlét.

berlinkamion1

Forrás: MTI

KORÁBBAN MÁR MEGNEVEZTÉK A GYANÚSÍTOTTAT

Az eddigi jelentések szerint a gyanúsított egy Naved B. nevű 23 éves pakisztáni menekült, aki a Tempelhof repülőtér területén kialakított befogadó állomáson élt, és a támadás után nem sokkal elfogták. A Die Welt úgy tudja, a feltételezett merénylő 1993. január 1-jén született. Az RBB-Inforadio rádióállomás információi szerint a férfit 2015. december 31-én regisztrálták Passauban. A dpa német hírügynökség azonban arról írt, hogy a gyanúsított valószínűleg februárban érkezett Németországba a balkáni útvonalon.

MERKEL MÉG NEM JELENTETTE KI EGYÉRTELMŰEN, HOGY TERRORTÁMADÁS TÖRTÉNT

Angela Merkel a hivatalában tett sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki „védelmet és menedéket kért Németországban”.

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett.

Ez különösen „visszataszító” lenne a menekülteket segítő önkénteseknek és a valóban védelemre szoruló embereknek. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, „szabadon, együtt, nyitottan” – mondta Angela Merkel.

„Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni” – hangoztatta a kancellár. Ez egy „nagyon nehéz nap” Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket – mondta Angela Merkel. A kancellár összehívta a biztonsági kabinetet – a kormány biztonsági ügyekben illetékes tagjainak informális egyeztető fórumát -, amelynek ülésén a biztonsági szervek vezetői beszámolnak a nyomozás állásáról. Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg.

A BELÜGYMINISZTER MÁR NEM VOLT ENNYIRE ÓVATOS

Kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás – jelentette be keddenBerlinben Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter. A miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy a helyszín közelében őrizetbe vett, valószínűleg pakisztáni származású gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. Egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem – mondta Thomas de Maiziere.


Forrás: BBC, Magyar idők

Hozzászólások

You may also like...