Tucatnyi angol bankkártyát csapoltak meg

credit-cardsKét tucatnyi hamis, klónozott bankkártyát találtak Magyarországon. A kártyákkal több alkalommal is sikeresen fizettek, mielőtt a rendőrség elkapta volna a külföldi tetteseket. Mutatjuk, hogy működik, működhetett a bűnözők rendszere.

Az egyik bank biztonsági szolgálata jelezte a Bács-Kiskun Megyei rendőrségnek, hogy január 18-án a késő esti órákban több magyarországi benzinkúton is hamis, klónozott bankkártyával vásároltak ismeretlenek.

Tatán és Lajosmizsén sikerrel jártak. A petőfiszállási benzinkúton is próbálkoztak, de addigra a bank már letiltotta a kártyát.

A rendőrök a nagylaki határátkelőhelyen fogták el a gyanúsítottakat – két brit állampolgárt. A rendőrök átvizsgálták a járművet, amiben 23 bankkártyát foglaltak le, és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.


Fotó: Police.hu


Így védekezhetünk

A bűnelkövetés módja és a lefoglalt eszköz arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgozhattak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig vásárláskor használták fel.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja – annak felderítéséig – egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A bankok alapvetően sokat tesznek annak érdekében, hogy olyan ellenlépéseket alakítsanak ki, hogy az ilyen csalásokat nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitor rendszere és az ügyfeleknek küldött SMS ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat.


Fotó: Police.hu

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a kártya birtokosa kezdeményezett. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

 

Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

Miért pont Visa?

Feltűnő, hogy a rendőrségi fotókon szereplő 23 bankkártyából 18 kártya Visa. Megkérdeztük a kártyatársaságot, mi lehet ennek az oka.Mint azt a Pénzcentrumnak elmondták, biztonsági szempontból nincs összefüggés. Az Egyesült Királyságban (ahonnan a bűnözők érkeztek) a Visa Europe dominál a piacon, és a forgalomban lévő betéti kártyák elsöprő hányada, körülbelül 95 százaléka Visa.A visszaélések arány Európában még mindig alacsonyabb mint 5 euró cent 100 euró költésenként. A Visa Europe erős, többszintű védelmi biztosítékai teszik lehetővé, hogy a csalási szintet sikeresen, ilyen alacsonyan tarthassuk. Különböző szinteken, különböző akadályok segítik kiszűrni a csalásokat.Hozzátették, hogy amennyiben a kártyabirtokos csalás ártatlan áldozata lesz, a Visa fogyasztóvédelmi irányelvének értelmében lehetősége van visszaigényelni az adott Visa kártyáról csalással leemelt összeget.

Eredeti cikk: privatbankar.hu

 

Hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Charles szerint:

    A cikkhez annyi hozzáfűzni valóm van, hogy semmit nem tesznek az angol bankok, hogy ezt kivédjék, sőt! A csalásokban banki alkalmazottak is benn vannak.