16 km/óra, a Gyilkos Sebesség!

LohnerPorsche2Százhúsz évvel ezelőtt az első motorizált postakocsin Anglia miniszterelnöke is utazni óhajtott. Bárki és bárhogyan próbálta őt lebeszélni az életveszélyes kalandról, hajthatatlan maradt.

“Bugatti Veyron végsebessége 419 km/h”

Mivel azonban egy főrangtól elvárták, hogy elővigyázatos legyen, a kaland előtt alaposan kivizsgáltatta magát, mert a kor orvosai szerint „akik egyvégtében tettek meg ekkora utat ilyen nagy sebességgel, azok többsége szívbetegségben halt meg.” A gyilkos sebesség pontosan 10 mérföld/óra volt…

Nem volt ebben semmi különleges akkoriban. A közhiedelmet a közutak rossz állapota is táplálta. Egyes szakaszokon rendkívüli sebességkorlátozást (5 mérföld/óra) vezettek be, a vidéki lakosok bejelentéseinek nyomására, akik gyakran kifogást emeltek a száguldó útrongálók ellen. A sebességkorlátozás valódi oka az volt, hogy a lovaskocsik és hintók tulajdonosai, használói rossz szemmel nézték a füstokádó szörnyeket. Állítólag azért, mert a hatalmas zajjal halálos rémületbe kergették a békésen poroszkáló lovakat. Olyan figyelmeztető falragaszokat gyártottak, amelyeken gúnyrajzok mutatták be, mi történik, ha egy gépszörny megbokrosodik!

A sebességkorlátozó rendelkezések hivatalos indoklásában mégis ez szerepelt: „a gyors járművek kerékvágatai által a közutak állapota bizonyítottan romlik”.

Eredeti cikk: formula.hu


Hozzászólások

You may also like...