Angliában is meg lehet élni napi 425 forintból – csak nagyon nehéz

foodFaith Archer pénzügyi témákkal foglalkozó újságíró az Unicef jótékonysági akciójához kapcsolódva 5 napon át kipróbálta, milyen az, ha naponta csak 1 fontot fordíthat élelmiszerre. A Live Below the Line kihívással és kampánnyal azokat a rászorulókat támogatják, akik valóban kevesebb mint 1 fontból (körülbelül 425 forint) kell, hogy megéljenek napi szinten.

Öt napon át 1 fontot költött ételre egy újságíró. Aztán összefoglalta tapasztalatait.

Faith tehát öt napon át ennyit költött saját élelmezésére. Ellőjük a poént: a terve sikerült, összesen 4, 97 fontot fordított kajára. A kísérlet után 5 pontban összefoglalta a tapasztalatait.

Fotó: Europress/Getty Images/Matthew Lloyd

1. A legolcsóbb árakat kínáló szupermarketekben vásárolt – a legalsó polcos diszkonttermékekből.

2. Mielőtt elindult beszerzőkörútjára, mindig az internethez fordult: az árösszehasonlító oldalak segítségével feltérképezte, mit hol érdemes megvennie. Tehát nem azt csinálta, hogy mindent egy helyen vett meg. (Igen, szinte halljuk, hogy mit mond a kedves olvasó: kinek van erre ideje!)

3. Ilyen kis költségvetésnél nincs lehetőség hibázni, úgyhogy a legfontosabb az alapos tervezés volt: az étrend kitalálása, a vásárlási listák megírása, átírása és újra-átírása. Igyekezett olyan ételeket és hozzávalókat választani, amelyek eltelítik: mint például a teljes kiőrlésű kenyér vagy a zab. Nem csoda, hogy étrendje nem volt túl változatos (erről a valóban nélkülözők sokat tudnának mesélni) – például minden nap evett lekváros kenyeret.

4. Mindig leste az áruházakban az akciós termékeket. Így a tervezettnél is olcsóbban hozzájuthatott egyes árucikkekhez; ugyanakkor mindig figyelt arra, hogy nincs-e olyan élelmiszer, amely még az aktuálisan leárazottakhoz képest is (eleve) olcsóbb.

5. A drágább előrecsomagolt termékek helyett mindig a kimért áruk közül választott. Így jutányosabb áron hozzájuthatott a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, és csak annyit vett meg belőlük, amennyit megengedhetett magának.

A saját megjegyzésünk a cikkhez:

Az újságíró nem volt elég alapos a kísérlet lefolytatásához, ugyanis felesleges volt össze-vissza mászkálnia, mivel az ASDA visszafizeti a különbözetet, amennyiben más boltokban olcsóbb termék van. Az egész online kivitelezhető pár kattintással. Egy átlagos vásárlásnál 5-10 fontot lehet megtakarítani.

Egy tanács azoknak akik ilyen helyzetbe kerülnek:

Szintén az ASDA-ban van óriás hűtött sajtos pizza. Dupla, tehát egy dobozban kettő van. Az ára 1,80GBP. Akár három napot is ki lehet húzni vele.


Forrás: hir24.hu

Hozzászólások

You may also like...