Csodakütyükkel szerelik fel a brit rendőröket

Robocop-Remake-533x272Csúcskütyükkel: okoszemüveggel, okostelefonnal, órával és más hordható eszközökkel, masszív védelmet biztosító grafénpáncélzattal és hatalmas erővel felruházó

robotvázzal szerelné fel a rendőröket a brit belügyminisztérium. A jövő rendőrtisztje jobban fog hasonlítani Robotzsarura , mint a hatóságok egy tagjára.

Okosszemüveg, grafénpáncélzat, robotváz:

a brit bűnüldözők jobban fognak hasonlítani Robotzsarura, mint egy sima rendőrre.

Robotzsaru angol módra

Robotváz és grafénpáncél

A brit kormány még nyáron, a beszállítóknak tartott prezentáción beszélt a részletekről: eszerint már javában folynak a fejlesztések, amellyel a rendőr egy futurisztikus szuperzsaruvá alakul. A konferencián kis cégek mellett olyan techóriások vettek részt, mint az Apple, a Google vagy a BAE Systems.

A tervek szerint a jövő zsaruját robotvázzal szerelnék fel: a térdhez erősített protézissel minden további nélkül utólérnék a gyanúsítottat, vagy akár átugorhatnának két háztető között. Ugyanezen váz karra szerelve hatalmas súly megemelésére teszi képessé az embert.

A New York-i rendőröket már ellátták testkamerával
FORRÁS: AFP/ANDREW BURTON

A rendőrök testi épségéről a speciális grafénpáncél gondoskodna – a könnyű és rugalmas ruha tűzpárbaj során se mondana csődöt. A grafénpáncél hatszor könnyebb és 200-szor megbizhatóbb lenne az acélnál.

Valós idejű adatot kapnának

Egy sor hordható okoseszközzel is ellátnák a bűnüldözőket: okosszemüveg, testkamera vagy okosóra. Ezek mind arra szolgálnának, hogy minél több információval lássák el a rendőröket. Bármerre is járnak, folyamatosan kapnák a legfrissebb adatokat.

A dubaj rendőrök már elkezdtek használni a Google Glass szemüveget
FORRÁS: ORIGO

Egy bűntény helyszínén valós időben tudnának képeket készíteni, rögzíteni a bizonyítékokat, és azokat továbbítani a központba, ahogy rögtön jelentést is tehetnének, ehhez vissza se kéne menni a kapitányságra.

Kidobott milliók, megfélemlítés

A kütyükkel egy rendőri akció összehangolása is sokkal egyszerűbbé válna: a terepen lévő munkatársak és a műveletet irányító tisztek közti kommunikáció felgyorsulna. Tüntetések és egyéb nyilvános események közben párhuzamosan tudnák a helyszínt vizslatni, és a különböző közösségi oldalakon megosztott üzeneteket, képeket kielemezni – így a reakcióidő is jelentősen csökkenne. Például ha kitör egy tömegverekedés a demonstráción, és arról képeket töltenek fel a Facebookra, Instagramra, Twitterre, be tudják azonosítani a pontos helyszínt és rendőröket vezényelni oda.

A Daewoo robotvázával hatalmas súlyt képes felemelni
FORRÁS: DAEWOO

Kérdés, a digitális fejlesztéssel mennyire válna hatékonyabbá a bűnüldözés, megtérülnek a fontmilliók, vagy ablakon kidobott pénz lesz. A látvány mindenesetre hatásos lenne: a járőrök a különleges felszerelésben félelmet kelthetnek a lakosság körében.

Eredeti cikk: origo.hu


Hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Charles szerint:

    Az Angliában élők biztosan felnevetnek a cikken és joggal. Azoknak írnám le akik nem jártak még az UK-ban, hogy a rendőröknek még fegyvere sincs, csak a bevetési osztagnak. Az utcarendőr gázsprayvel “operál” és pl olyan eseményeknél mint a 2011-es Tottenham-riot, megvárják amíg vége lesz. Általában a kordon mögül nézik végig az eseményeket, ahogy leéget a dühös csürhet mindent amerre épp vonul..