Most még jól jársz ha pénzt küldesz haza – erősödik a forint

Az olasz belpolitikai helyzet miatti rettegés mintha enyhülne a piacokon, csökkent az olasz kötvényhozam, Amerikában egyenesen nagyot szárnyaltak a részvényindexek, jóllehet a bankpapírok lenn maradtak. Európa is emelkedik, a hazai börze is pluszban, szépen javul a Mol, az OTP és a Richter egyaránt.

Emelkedő trendben a pánikok nem hosszú életűek, márpedig az amerikai és főbb európai részvénypiacokon nem tört meg eddig az emelkedő trend, így az eladási nyomás véget is ért egyelőre. Jókorát ralizott tegnap az S&P 500 index, 1,27 százalékkal 2724 pontig, így az előző napi esést letörölte, visszatért abba a szűk sávba, ahol előtte tartózkodott.

S&P 500
S&P 500

Az előző nap nagyot zuhanó bankpapírok ugyanakkor csak mérsékelten korrigáltak, ami érthető is: a kockázatmentes időszaknak alapvetően vége, az egyes országok kötvényeinek árazása most már újra az adott gazdaság fundamentumaitól és a kockázatoktól függeni, és a rosszabb állapotúakon bizony lehet szépen veszíteni, amint ezt az argentin, a török és az olasz példa mutatja.

Mindazonáltal a napokban 3,40 százalék fölé felszökő 10 éves olasz állampapír hozama visszaesett 2,80-ra, a befektetők nem áraznak sem államcsődöt, sem az ország kiesését az eurózónából.

Az európai részvénypiacok kissé emelkednek, a BUX bő fél százalékkal van feljebb, 35 130 ponton. A Mol 1,3 százalékot emelkedik 2544 forintig, az OTP 0,6 százalékot 9760 forintig, a Richter hasonló mértékben 5350 forintig.

A félelmek enyhülése a forint árfolyamán is látszik, 318 és 319 között mozog az euróhoz képest, ami a 320-321-es értékhez képest már érdemi javulás, a korábban két évig kitartó 315-ös szinthez képest viszont még gyengélkedés.


Forrás: privatbankar.hu

Hozzászólások

You may also like...