Példának okáért egy feltört e-mail fiók lehetővé teszi a csaló számára, hogy hozzáférjen minden olyan felhasználói fiókhoz, amelyet az adott e-mail címmel regisztráltak, hiszen ide érkezik minden sikeres regisztrációról küldött értesítés, valamint a jelszóváltoztatási kérelmek jóváhagyásai is. Egy közösségi oldal fiókjának feltörése arra ad lehetőséget, hogy spam hirdetéseket vagy rosszindulatú linkeket küldjenek szét. Egy webáruházhoz tartozó fiók jelszava pedig a pénzügyi adatok megszerzéséhez és az illető pénzének elköltéséhez vezet. Ennek ellenére, csak a válaszadók 51 százaléka nevezte meg a jelszavait a legértékesebb adatai között, amiket semmiképp nem szeretne kiberbűnözők kezei közt tudni. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka nem látja úgy, hogy a kiberbűnözők számára bármi értéket rejthetnének az ő jelszavai.

A Kaspersky Lab által összeállított kérdőív alapján a felhasználók gyakran a könnyebb utat választják, amikor jelszavak létrehozásáról és tárolásáról van szó. A megkérdezettek csupán 28 százaléka választ minden fiókjához más és más jelszót, míg 5 százalékuk használ külön erre a célra készült jelszótárolási programot. A válaszadók 18 százaléka egy füzetbe írja a jelszavait, 9 százalékuk egy, az eszközön tárolt fájlba, míg 6 százalékuk a számítógépe közelébe ragasztja fel. A felhasználók 18 százaléka pedig nyugodtan megosztja a személyes fiókjaihoz tartozó jelszavakat családjával vagy barátaival. Mindeközben a statisztikák azt mutatják, hogy a jelszólopás gyakori jelenség.

Ahhoz, hogy megóvjuk a fiókunkat az illetéktelen személyektől, elég néhány egyszerű szabályt betartanunk:
-Egyedi jelszót hozzunk létre minden egyes fiókunkhoz: ha egyet meg is szereznek, a többit még mindig biztonságban tudhatjuk.
-Olyan összetett jelszavakat válasszunk, amelyeket speciáis programokkal sem könnyű feltörni. Ez legalább 8 karaktert jelent, kis-, és nagybetűt egyaránt, számot, írásjelet, és semmiféleképpen nem a kisállatunk nevét vagy a születési dátumunkat!
-Ne adjuk meg a jelszavainkat, még a barátainknak sem. Ha a kiberbűnözők nem tudják azt a mi eszközünkről megszerezni, attól még máséról megtehetik.
-Tároljuk biztonságos helyen a jelszavainkat. Ne jegyezzük fel papírra; vagy tartsuk fejben, vagy egy jelszókezelő programot használjunk e célra.