Karácsonyi bevásárlás Londonban – az otthoniak csak álmodozhatnak

londoni karácsonyAz amúgy ködösnek mondott Albion fővárosa, akár szép napos idővel is meglepheti az ünnep előtti látogatókat. A délutáni napsütésben fürdő Tower-híd képe ilyenkor akár a legszebb nyári fények nyújtotta összképet is kenterbe verheti. A mindig zsúfolt királyi erőd környékén azonban alig érezni a karácsonyi hangulatot. Céltalan barangolásunkon végiggyalogoltunk a Temze modern épületekkel szegélyezett rakpartján, ahol még a legnéptelenebb árkádok alatt sem érezhettük magunkat egyedül: London híres megfigyelői, a köztéri kamerák ugyanis lépten-nyomon felbukkantak, leggyakrabban az épületek falain. Aligha lehet a városnak olyan pontja, amely rejtve marad valaki, vagy valakik elől.

Mire besötétedett London fényárban úszó belvárosi utcáin, díszkivilágításban pompázó kirakatai előtt bóklásztunk. A neonreklámjairól jól ismert Piccadily-n több óriási zenebolt (Megastore) várja a muzsika szerelmeseit, az egyik egyenesen a világ legnagyobb zeneáruházaként hirdeti magát. A Piccadily Circus-től indul az elegáns Regent Street, amely minden korosztálynak, de még a legvadabb ízlésvilágú londoninak is képes széles választékot kínálni. Ez utóbbi képviseli a legújabb európai ifjúsági divatirányzatot, mely – “határtalan” Európa ide vagy oda – hozzánk még szerencsére nem tört be.

Fotó: Almásy Gyula, Szabó Virág

A londoni ifjak nagy része ugyanis ezen a télen úgy néz ki, mintha öreganyja kinyúlt, tízméteres kötött sálját kanyarította volna a nyakába, szüleitől örökölt agyonmosott pulóvert rángatott volna magára, bátyjától elkunyerálta volna a legkopottabb farmernadrágját, melynek ülepe így térdig lóg, dereka pedig csípő alá esik, s mindehhez mintha magán felejtette volna elhordott gimnáziumi tornacipőjét. Az előre megfontolt ízlésficam egyetlen bizonyítéka a színkombináció, mely mindezt a borzalmat az igényesség látszatával lengi körül finoman, de határozottan. A “neo-hippi” irányzattal persze számtalan drága, elegáns és valóban eredeti stílusú üzlet veszi fel a harcot a szigetország fővárosában, így nézhetünk magunknak hagyományos angol öltönyöket, kasmír sálakat, de akár skót szoknyát is, nem beszélve a női ruhacsodákról.

Az üzletekbe betérve megállapítottuk, hogy idén valószínűleg a játékboltok forgalma lesz a legnagyobb. A világhírű Hamleys játékáruházba a harsány és kedves kacagás vonzza az arra járót. Kicsik és nagyok – köztük persze mi is – hiába próbálnak ellenállni a polcokon tömött sorokban hahotázó, rázkódó és remegő figuráknak. Az idei sláger ugyanis a tapsra vagy gyengéd hasnyomogatásra életre kelő plüssállatka. Furcsa látvány, ahogy meglett felnőttek böködik bárgyú mosollyal a bábuk hasát, hogy azok újrakezdjék féktelen kacagásukat. De London akár a bonbonok városa is lehetne. Az apró édességüzletek az igazi ínyencek paradicsomai, ahol a csinos eladólányok kesztyűvel, darabonként helyezik óvatosan díszdobozba a vevő által kiválasztott, mellesleg persze majdnem aranyáru kis csokoládékülönlegességeket.

Fotó: Almásy Gyula, Szabó Virág

A Regent Streetről a nem kevésbé elegáns Oxford Streetre fordultunk, hiszen itt találjuk a híres londoni áruházakat, a Debenhams-t, a John Lewis-t, és a különleges homlokzatú Selfridges-t, melynek földszintjén, a kisebb városnyi méretű parfümériában a hölgyek végre okkal bolyonghatnak órákon át. De Anglia leghíresebb és egyben legkülönlegesebb áruházát, a Harrods-ot kicsit odébb, a Hyde parktól nem messze fedezhetjük fel. Még ha nem vásárlási szándékkal érkezünk a városba, akkor is érdemes egy órát nézelődésre szánni ebben a valóban lenyűgöző magazinban.

Bárhonnan is közelítsünk az épületbe, mindig valami különlegesbe botlunk. A főbejárattól nem messze találjuk például az egyiptomi termet, ahol szfinxek és fáraók között válogathatunk a teremhez méltó ékszerválasztékból. És még mindig a földszinten járunk, amikor megérkezünk az élelmiszerosztály különlegességei közé. Az egyik csarnokban például a világ szinte valamennyi fajta kávéjából választhatunk: kérésünkre tetszőleges mennyiséget darálnak, a kóstoló után pedig eldönthetjük, hogy olasz, brazil, ecuadori vagy az áruház speciális karácsonyi kávéjából viszünk haza.

Eredeti cikk: vjm.hu

Azoknak akik először járnak Angliában, szinte sokkoló lehet az árudömping. Ember ésszel fel sem tudja fogni, hogy ennek nagy része karácsonyig bizony elfogy.. Ami pedig a boltokban maradna, azt a karácsony után egy-két nappal akár féláron is kiárusítják. Így mindenki hozzájuthat az álmaihoz, még, ha kevesebbet is szánt egy adott termékre. Ugyancsak sokkoló, hogy az emberek nem nagyon gondolkodnak, hogy a karácsonyi bevásárlás alkalmával mit vásároljanak, tényleg összevásárolnak mindent. Emiatt aztán az új évben megindul majd az árufeltöltés az eBay oldalaira,  hogy megszabaduljanak a felesleges, esetleg nemtetsző dolgoktól.

Eközben a Magyarországon élők már most számolgatják a forintjaikat, hogy be tudnak-e ruházni egy karácsonyi vacsorára, vagy kölcsönért kell-e folyamodni valamelyik banknál. Már ha még kap bárki is. Érzitek a kontrasztot?

,

Hozzászólások

You may also like...