Londonnak a róka, Budapestnek a vaddisznó?

Urban fox in West LondonLátványosságnak egyáltalán nem számít, ha London utcáin róka fosztogatja a szemeteseket, vagy épp szembe jön velünk az utcán. Azt is tény, hogy el vannak szemtelenedve, beköltöznek, befialnak a kertekbe, és unalomból a kertislagot, na meg a medencét is szétrágják ezek a londoni rókák. Mindeközben Magyarországon: 

London-fox

London – Fotó: standard.co.uk

Egyre többeket nyugtalanítanak a városokban felbukkanó vaddisznók. A Pilisi Parkerdő ezért kutatást készíttetett a vaddisznók belterületi viselkedéséről, amelyből kiderül, mi lehet a disznóprobléma megoldása.

A vaddisznók világszerte egyre többen vannak és egyre nagyobb területen élnek szaporaságuknak és jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően.

vaddi

Bp. Fotó: Dóri és Ákos / Index

Legutóbb idén januárban kavart nagyobb port két, Budapest belvárosában kóborló példány, de a Dunakanyarban, a Balaton-felvidéken és nagyobb észak-magyarországi városokban is egyre sűrűbben bukkannak fel az állatok. Berlinben és Barcelonában is hasonló a helyzet: a disznók megszokták a városi életformát, és sokszor teljesen közömbösek az emberekhez.

vaddiszno

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem docense által vezetett új kutatás szerint a disznók újabban már nem kizárólag a külterületi erdőkből szökdösnek be, hanem új élőhelyekre leltek a városokon belüli kisebb erdős részeken, elhagyatott telkeken vagy akár közparkokban is. A belterületen élő kondák számára vonzó célpontok a hiányosan körbekerített kertek, illegális kommunális és zöldhulladék-lerakók, ahol könnyen találnak maguknak táplálékot.

A kutatás szerint a megoldás a problémára egy városi vadgazdálkodási koncepció kidolgozása lehetne. Mivel belterületen nem lehetséges a vadászat, a disznókkal bizonyos mértékig együtt kell élni, de léteznek békés módszerek a visszaszorításukra: nem szabad etetni az állatokat, fel kell számolni az illegális hulladéklerakókat, a kerteket és gyümölcsösöket karban kell tartani, körbe kell keríteni.

 

  

Egyszer megérjük, hogy Magyarországon is lesz ilyen: www.foxcontrol-london.co.uk


Forrás: Az index.hu cikkje alapján

Hozzászólások

You may also like...