Örömszerzésre programozott szex-robotok – holnap már itt vannak

sexandrobotNem, nem pikáns bulvártémáról vitatkoztak egy konferencián Manchesterben, Nagy-Britanniában. Tetszik, vagy sem, a téma mára aktuálissá vált. Egy lepedőn egy szex-robottal – sajnos ez már korántsem a sci-fi írók területe.

A napokban zárult „Human Choice and Computers Conference” egyik témája az Associated Press tudósítása szerint az ember úgymond intim kapcsolata robotokkal a digitális korban.

Felvetődött a kérdés, hogy virtuális valóság eszközöknél vajon jobbak lesznek-e robotok a hálószobában? Joel Snell, a Kirkwood College robotika szakértője úgy vélte, hogy igen. Egy interjúban Daily Starnak azt válaszolta, hogy szexrobotok bizonyára általánosan elterjedtté válnak a közeljövőben. Ami előnyös lehet, hiszen gépeket lehet úgy tervezni, hogy tökéletesen megfeleljenek a felhasználói igényeknek.

Részlet az Ex Machina című filmből. (Fotó: AFP)

Részlet az Ex Machina című filmből. (Fotó: AFP)

Charles Ess, a University of Oslo professzora arra figyelmeztetett, hogy nem szabad visszaélni a technikai lehetőségekkel, s az erkölcsök előbbre valók.

Nem ő volt az egyetlen, aki a tudományos közönségnek etikai összefüggésekre hívta fel a figyelmét.

https://youtu.be/C4r_EOZO6VM

Dr. Kathleen Richardson, a De Montfort University vezető kutatója szervezte a „Campaign Against Sex Robots” elnevezésű, szexrobotok elleni kampányt. Azt akarom – mondta -, hogy az emberek gondolkozzanak el rajta, miért fejlesztünk robotokat. Éppenséggel azért, hogy a kemény, fáradságos munkáktól kíméljük magunkat. Élettelen gépekkel azonban nem lehet bensőséges kapcsolatot létesíteni.

John Snell, az Iowa-i Kirkwood College robotikai specialistája arra figyelmeztetett, hogy mivel bármikor, bárhogy rendelkezésre áll, a robotszex nem kívánt függőségeket okozhat, s szenvedélybetegséggé válhat.

Szakemberek szerint 2050-re a hétköznapi élet része lesz a szexrobot turizmus, házasság és prostitúció.

Utóbbi kapcsán a University of Victoria Management Schooltól Ian Yeoman és Michelle Mars a „Robots, Men, and Sex Tourism” című publikációjában veti fel a jövő amszterdami piros lámpás negyedében működő robotprostituáltak kérdését. Ők legalább nem rabszolgaságba kényszerített, kiszolgáltatott emberek lennének, hanem ellenőrzött, szexuális úton terjedő betegségeket nem hordozó, fertőtlenített szolgáltató gépek lennének, írják.


Forrás: hirado.hu

Hozzászólások

You may also like...